Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Frygten efter døden

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Hvor er det bare godt, at du har skrevet herind! Nogle gange kan livet se håbløst ud - måske specielt, når man er ung. Det er tydeligt for mig, at du ikke har det nemt, og at det nok har været sådan i lang tid? Måske er er sket nogle ting i dit liv, du har valgt ikke at fortælle om i dit brev. Men uanset hvad der er sket, så skal du ikke gå alene rundt med dine tanker. Derfor var det måske den bedste beslutning, du nogensinde har taget, at du valgte at skrive og bede om hjælp. 

Du fortæller i brevet, at det er vigtigt for dig, at alle husker dig. Måske føler du, at de lige nu ikke rigtig ”ser” dig. Måske trænger du til, at de viser dig, at de elsker dig? Kan det være den følelse, du gerne vil have, at de mærker – og så tænker du, at det vil de kunne, hvis du dør? Men måske kunne de også få lov til at vise dig det nu? Ville det derfor kunne hjælpe dig, hvis din far eller mor tilbragte noget tid alene sammen med bare dig? 

Jeg ved, at familier til børn og unge, der har taget deres liv, bliver knuste. Så knuste og kede af det, at de aldrig rigtig kan komme sig over det.
Jeg ved også, at mange familier, der oplever selvmord, slet ikke vidste, at deres barn/søster/bror havde det så svært. De ville have ønsket, at den unge havde sagt noget, så de kunne have gjort noget. 

Du skriver, at du har skrevet et brev, der kan give dem svar. Men er det mon et svar, de vil kunne forstå? Mange unge efterlader et brev, hvor der står, hvorfor de ikke så nogen anden udvej end at tage sit liv. Men i brevet står der også tit ting, som den unge havde misforstået. Det kan fx være, at den unge troede, at han/hun var skyld i noget. Eller den unge troede, at nogen tænkte noget bestemt om ham eller hende. Det kan også være, at den unge ikke troede, at familien elskede dem. Er der måske også noget, du kan have misforstået? Som kunne være godt at få talt med dine forældre eller en anden voksen om? 

Du skriver, at du har ødelagt din familie og dine venskaber. Hvad der er sket i din familie, ved jeg ikke. Måske er dine forældre blevet skilt? Måske har der været sygdom eller en ulykke? Men det, som jeg ved, er, at det aldrig er børnenes skyld. Mange børn føler, at det er deres skyld, og nogle af dem har måske oven i købet fået at vide, at det var deres skyld. Men børns vigtigste opgave er at være børn. Og selvom de nogle gange kommer til at gøre eller sige dumme ting, er det ikke deres skyld. For børn skal være børn.

At dine venskaber er gået i stykker, er heller ikke din skyld. Venskaber ændrer sig – og der kan være mange grunde til, at et venskab ophører. Og selvom du har gjort noget dumt, så kan det tilgives. Vi gør alle noget dumt engang imellem. Samtidig kan jeg også forestille mig, at kan være svært at holde fast i venskaber, hvis der sker en masse andet i dit liv, du måske er ked af? Du er nok i en periode af dit liv, hvor tingene er svære, og hvor du derfor ikke har særlig meget overskud til andet. Heller ikke venskaber. 

Det vigtigste, du kan gøre lige nu er at få talt med dine forældre eller nogle andre voksne omkring dig. De skal vide, at du har det svært, og at du har brug for hjælp. Selvom det måske ser håbløst ud lige nu, så er der altid et eller andet, man kan gøre, for at få det bedre. I dit brev har du været rigtig god til at sætte ord på, hvordan du har det. Derfor kan du overveje at vise personen dit brev og måske mit svar. Det kan være en god måde at starte en samtale på.

Du kan også ringe ind til os på BørneTelefon 116111. Vi vil rigtig gerne tale med dig. For vi synes bestemt ikke, du skal gå rundt med de her ting alene. Selvmord er aldrig en god løsning. Din familie vil få det forfærdeligt. Og du vil miste et liv – der helt sikkert også har en masse godt at byde dig i fremtiden…forelskelse, kærlighed, venskaber, nye ting at lære.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat