Brev

Forfærdelig far – Hader at være hjemme

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 16-årige

Jeg kan forestille mig hvor bange, du må have været. For det, du hørte, lød som slag eller skub. Og det var din mor, det gik ud over.

Måske blev din sidste tvivl fjernet, da du hørte lydene: Du kan ikke leve med en alkoholiseret far, der optræder truende, voldeligt og uberegneligt.

Du har været så bange, at du har overnattet alene på en tog-station 50 km fra dit hjem – og andre ting. Alle kan vist forestille sig, hvor meget angst og utryghed fylder i dit liv. Og hvor lidt plads du må have til at koncentrere dig om venner, fritidsinteresser, skole og andre ting.

Derfor skal din far stoppes. Han står i vejen for, at du kan få et almindeligt liv med forudsigelighed og tryghed. Jeg giver dig her nogle råd og forslag. Når du undersøger og afprøver dem, bliver de til en vej frem, som du kan følge.

  • Jeg kan se, at du har prøvet at tage fat i din mor mange gange – men det har ikke ændret noget. Derfor må du tage fat i en anden voksen, der kan hjælpe jer begge. Hvilke personer vil du kunne åbne dig for og tale med? Hvem kan du komme i tanke om i familien eller skolen? Eller måske andre steder?
  • Hvor får man modet fra til at fortælle andre tingene, som de er? Det er ikke nemt at åbne sig op, når man i årevis har levet med utryghed og angst. En rådgivning kan derfor være et godt sted at starte. Hope Ung er en rådgivning, der ved, hvor meget mod, du viser ved at ringe til dem. Blandt andet derfor kan de være et godt sted at starte.
  • En anden mulighed er TUBA. De ved også rigtigt meget om at være ung i en familie, hvor der er alkohol. Her skal du ikke forklare alting forfra. Deres erfaringer og forslag vil bringe dig videre frem. Brug dem.
  • Du kan ringe til din kommune. De fortæller dig om mulighederne for hjælp til dig og din familie. Hvis de tænker, at du er truet, så vil de gribe ind, så snart du har sagt, hvem du er. Det har de pligt til.
  • Men du har også den mulighed at starte med kommunens ‘anonyme rådgivning for unge’. Rådgivningen fortæller dig om mulighederne i kommunen – så kan du tage stilling til dem og slå til, når du er klar til det. Du kan google din kommunes navn og ‘anonym rådgivning for unge’. Hvis du stadig ikke finder det rigtige nummer, så hjælper vi med at finde det på tlf: 116 111.
  • En voksen fra BørneTelefonen (en bisidder) vil derudover kunne hjælpe dig med at forstå dine muligheder, tage med til møder og praktiske ting. Bisidderen er forpligtigt til at gribe ind, hvis hun kender dit navn og oplever, at du er truet. Det er vigtigt, at du ved dette. Læs derfor mere her, hvis du vil bruge en bisidder: Bisidder fra BørneTelefonen

Du kan gøre sådan: Sæt forslagene i rækkefølge. Giv nummer 1 til det forslag, som du tror vil være mest hjælpsomt. Det forslag, du tror næst-mest på, giver du nummer 2 osv. Forsæt til alle råd har fået numre. Du sidder nu med en rækkefølge og en plan, som du kan arbejde dig igennem.

Ikke alle råd virker, som du måske håber. Så gå videre til det næste råd. Eller prøv det samme en gang til. Når du stædigt går frem efter planen, får du de bedste kort på hånden til at ændre situationen for dig og din familie.

Jeg tror, at du vil komme gennem planen og nå målet: En bedre fremtid for dig og din familie. For du virker som en dreng, der handler. Det har du jo lige bevist ved at skrive ind til mig.

Husk at du altid har os.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat