Brev

fobi for nåle

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år,

Jeg kan godt forstå, du synes det er ubehageligt at skulle stikkes ved lægen. Det kan være svært at få ro på, når man er bange. Det er der rigtig mange børn og voksne der også er. Og det er bestemt  ikke rart at få skæld ud fordi man blev bange for stikket. Det hjælper ikke til at få det bedre.

Måske har du haft nogle dårlige oplevelser før, hvor du skulle stikkes? Du er jo blevet stukket en del gange, da du som lille skulle vaccineres – måske er der noget du kan huske fra dengang, som dukker op hos dig nu. Og det er jo vigtigt at få hjælp til, og nu ved din læge og mor at du ikke har det godt med at skulle stikkes.

Hvis det er smerten/fornemmelsen af indsprøjtningen der bekymrer dig, så føles stikket kun som et lille prik og selve indsprøjtningen kan svie og strammer lidt i huden. Det er det. Men du kan spørge lægen eller din mor om, I kan sætte et plaster eller smøre en creme med bedøvelse på det sted, hvor du skal vaccineres. Jeg ved, at man købe creme og plastre på Apoteket med bedøvende savle i, som kan man kan sætte på et stykke tid før. Det hjælper til, at du ikke mærker stikket så meget.

Det er altid en god ide ikke at kigge på nålen, eller kigge væk når lægen stikker og tage en dyb indånding, det plejer at hjælpe rigtig meget. Det hjælper også andre, når de skal stikkes. Måske er det også en idé at lytte til noget dejlig musik eller kigge på en god video på mobilen imens, måske med headset på. Da vi var små børn, så var det ofte en bog eller noget legetøj, som hjælper med at det ikke føles så slemt.

Når man får en vaccination så er det rigtig hurtigt overstået, og lægen er god til det, de gør det jo hver evig eneste dag. Det kan være lidt ømt bagefter, men det kan man nusse lidt på, så det beroliger.

Jeg kan godt forstå du blev ked af det, da din mor skældte dig ud og truede dig med at din veninde ville se, hvordan du opførte dig. Det er ikke ok. Har du prøvet at snakke med din mor om, hvor nevøs du er over nålen og stikket? At du har brug for at hun er rolig og hjælper dig, uden at skælde ud. Måske i sammen kan komme frem til en løsning hvor hun hjælper dig med at overvinde din frygt, uden at skælde ud? Måske er der en anden, du er tryg ved som kan gå med til lægen?

Jeg håber at du finder modet frem og får stikket overstået. Jeg håber mine forslag kan hjælpe dig og jeg tror på, du kan klare det.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat