Kære dreng på 15 år,
Tak for dit brev. Det er en god måde, du har beskrevet, hvad der sker derhjemme og i hvilke situationer, din far kan blive gal og voldsom. Jeg vil give dig nogle svar på dit spørgsmål, som jeg håber, du kan bruge.
Du ved det sikkert allerede, men det er ikke lovligt at være voldelig mod sine børn eller kone - hverken fysisk ved at slå, skubbe osv. eller psykisk ved at true med vold . På trods af det, så er det din far udsætter dig og din familie for. Det er rigtig godt, at du reagerer på det og ikke vil finde dig i det.
Du skriver, at du er blevet slået hele dit liv næsten, men at det dog ikke er sket i noget tid nu. Jeg bliver nysgerrig efter, om du har en idé om, hvorfor det er stoppet? Er der sket noget særligt, siden det har ændret sig? Har du en idé om, hvordan det vil være i fremtiden? Vil det fortsat stoppe, eller tror du, det kan begynde igen?
Mon din mor siger eller gør noget, når din far bliver gal og voldelig? Sker det ofte, at hun forsøger at få ham til at dæmpe sig ned? Lykkes det for hende, eller er han upåvirket af det? Når jeg stiller de spørgsmål, så er det fordi, ændringen til det bedre måske kan fortsætte, hvis I i familien reagerer på en bestemt måde, når din far bliver gal. Og især, hvis din far vil få hjælp til at ændre sine trusler og fysiske vold - det kan han få gratis hos www.Dialogmodvold.dk - Kan du mon tale med din mor om de ting eller måske en anden voksen?
Du spørger, om der er mulighed for, at du kan flytte som 16-årig. Svaret på det er, at ja det er der mulighed for, at du kan. Der er faktisk også mulighed for, at du kan flytte, mens du er 15 år.
Det er en socialrådgiver fra den kommune du bor i, som du skal tale med om at flytte hjemmefra. Socialrådgiveren vil spørge dig om, hvordan det er derhjemme og hvad det er der gør, at du tænker på at flytte. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvad den afdeling du skal i kontakt med hedder (fx ungerådgivning, børne - familie afdelingen). Du kan ringe til kommunen og spørge, hvordan du kommer i kontakt med en socialrådgiver(sagsbehandler for unge. Så kan og skal de hjælpe dig videre. På nogle skoler er der også en socialrådgiver, som elever/studerende kan få hjælp og vejledning hos, mon der er en på din skole?
Kommunens telefonnummer og åbningstider kan du finde på nettet. Nogle gange kan det være svært at finde rundt på en kommunes hjemmeside. Du kan også ringe til os på BørneTelefonen på 116111, så kan vi hjælpe dig med at finde telefonnummeret, hvis det ikke er muligt for dig. Du er også anonym, når du ringer til BørneTelefonen, men du er selvfølgelig nødt til at sige, hvilken kommune du bor i, hvis vi skal finde nummeret.
Du fortæller, at din far har været voldelig før. Ved du, om nogen fra kommunen eller andre (lærere er klar over det? Det kan være, at de har fået et brev om det, eller de har måske prøvet at hjælpe din familie tidligere? Måske kender nogle fra kommunen til de problemer, I har i familien? Hvis det er sådan, så kan du fortælle det, hvis du kontakter kommunen.
Socialrådgiverne er vant til at tale med unge, der har det svært hjemme og de vil hjælpe dig med at få fortalt om din situation. Derfor kan det godt være svært nogle gange alligevel at skulle gå til møde i kommunen, det kan derfor være en god hjælp at forberede og skrive ned, hvad man gerne vil spørge om, og hvad du ønsker hjælp til. Det kan også være, at du kender en som kan gå med dig, som en bisidder. Det kan også være en af vores bisiddere her fra BørneTelefonen, som du snakker med inden mødet og som går med dig til mødet. Det er helt gratis. Du kan læse mere om vores bisidder til børn og unge her:
Det kan du jo overveje, om du har lyst til.
Jeg har nu givet dig nogle ideer til, hvad du kan gøre for at komme videre. Jeg håber, at det er nogle svar, som du kan bruge. Hvis du synes det er en svær beslutning og har brug for at tale mere om det, inden du finder ud af, hvad du vil gøre, så kan du også sms´e eller ringe ind til os BørneTelefonen 116111 eller chatte på https://bornetelefonen.dk/chat
Jeg håber, du finder en løsning, så du kan blive tryg, glad og tilfreds med dit liv.
Mange tanker og hilsner fra BørneTelefonen