Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Et liv af dårlige hændelser

Jeg er en pige på 16 og for at give dig en smule forforståelse, så lad mig fortælle lidt om mit liv.

Det startede i september 2015, min bedste ven voldtog mig. Jeg havde ingen i mit liv. Jeg blev deprimerede, selvskadede og til sidst prøve jeg at begå selvmord med piller. Det virkede ikke. Jeg blev ved med at selvskade. Jeg fik en ven samme år i december. Han fik mig til at få det bedre, han lyttede. Han var der for mig.

Vi blev kærester Marts 2016. Min depression blev mindre, jeg blev gladere. Jeg følte at livet igen havde værdi.

Men et forhold har sine problemer. Min kæreste og jeg valgte at holde en pause i april 2017. I den periode var jeg til en fest på min arbejdsplads. Til den fest var jeg offer af seksuelt overgreb af min på daværende tidspunkt meget tætte ven. Det ødelagde mig. Jeg blev deprimeret igen.

Jeg havde mareridt hver nat og græd hele tiden, selvskadede engang i mellem når det blev for meget. Min kæreste forstod ikke hvordan jeg havde det. Vi skulle tale om hvordan det stod til, men det blev konstant udskudt.

I juni var jeg til translokations fest på min skole for årgangen. Jeg havde drukket for meget, det havde min kæreste også. Jeg var for fuld til at give min accept til sex eller forstå hvad der skete. Vi havde sex den aften. Mens jeg forsøgte at sove misbrugte han mig seksuelt. Jeg var knust og fortvivlet.

Min depression blev værre efter det. Min kæreste slog op halvanden uge efter, han elskede mig ikke længere.

Vi fik hverken snakket om hvordan det stod til med mig, eller hvad der skete den aften. Han var den eneste jeg havde.

Nu er jeg helt på bunden, jeg kan ikke se meningen længere. Jeg har nærmest givet op. Jeg kan ikke snakke med fremmede jeg er ikke åben nok.

Hvad skal jeg dog gøre?

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år,

Sikke nogle oplevelser, du har været igennem! Hvor er det bare godt, at du har fundet vej til Brevkassen – og hvor er det stærkt gået, at du har skrevet herind. Du skal nemlig ikke bære rundt på de oplevelser helt alene.

Det, du har oplevet, er meget voldsomt, og jeg kan godt forstå, hvorfor du har det, som du har det. Du er blevet udsat for nogle overgreb, som har været ulovlige! Jeg fornemmer, at du ikke har snakket med nogen om dét, du er blevet udsat for? Og jeg fornemmer, at du måske ikke synes, at der er nogen, du kan tale med? Heller ikke dine forældre?

Det kan være meget svært og voldsomt, at skulle fortælle et andet menneske om sådanne oplevelser, men det er bare så vigtigt, at man får snakket med nogen, så man kan få hjælp til at få det bedre. Hvis det er tanken om at skulle sidde over for en anden person og fortælle om tingene, der er noget af det sværeste, kan det nogle gange være en god idé at skrive et brev, en besked eller en anden måde, som kan hjælpe dig til at dele det. Tror du, det ville gøre det hele bare en lille smule lettere?

Hvis du ikke har lyst til, eller ikke kan, tale med dine forældre, kan det være, at du kan starte med at tale med en veninde? Måske kan hun hjælpe dig med at finde ud af, hvem du kan tale med? Du kan også tage til lægen (du bestiller en tid hos lægen ved at ringe til lægesekretæren. Lægens nummer findes på dit gule sundhedskort) og snakke med lægen om det du har været udsat for – og hvordan du har haft det.

Lægen vil kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan få hjælp til at komme igennem det meget svære og få det godt. Man har nemlig brug for hjælp til at komme af med den slags oplevelser, men det ved du helt sikkert allerede. Ofte vil man have brug for at tale med en psykolog.

Det kan også være, at der er en lærer på din skole, du har tillid til? Måske føles det underligt at tale med en, man ikke kender så godt, men hvis du kan komme i tanke om en, hvor du tænker, at det ville måske være lidt OK, at skulle tale med ham/hende om det hele, så er det måske netop den person, der kan hjælpe dig.

De drenge, der har begået overgrebene, kan også meldes til politiet. Det er også noget, du kan tale med din læge eller en anden person om. Jeg tænker også, at du har brug for at vide, at du kan få hjælp her og nu hos www.voldtaegt.dk - du kan ringe ind og få hjælp, du kan læse på deres hjemmeside, hvordan de kan hjælpe dig - der ligger centre for voldtægtsofre i hele landet, hvis du har brug for at tage ind og få hjælp.

Du er også hjerteligt velkommen til at skrive til os på Chatten eller SMS’en – eller ringe til BørneTelefonen. Så kan du måske øve dig i at tale med god voksen, der lytter til dig. Hvis du skriver på sms eler chatten, kan du sende linket til brevet her. Så kan chat-rådgiveren hurtigt læse, hvad det hele går ud på.

Du har allerede taget første skridt mod at få det bedre! Det er så mega stærkt gjort. Jeg tror på, at du kan tage endnu et skridt og tale med en person tæt på dig, med din læge, center for voldtægt eller med os.

Det er ikke din skyld, at du er blevet udsat for de overgreb – og det er vigtigt, at du får hjælp!

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat