Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

En forfærdelig skyldfølelse

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Det kan føles så tungt at gå rundt med sådan en hemmelighed alene. Og der er så meget i dit brev, der fortæller, at du er alt andet end en dårlig veninde. Det er helt tydeligt, at du bekymrer dig om din veninde, og at du slet ikke har lyst til at gøre hende ked af det. Omvendt prøver du faktisk at beskytte hende.

Jeg kan godt forstå, at det er ubehageligt at gå rundt med hemmeligheden. Det er især ubehageligt, når din venindes ekskæreste presser dig - og også truer dig lidt med at fortælle noget til din veninde. Det er slet ikke OK, at han gør det. Men det lyder som om, at du faktisk allerede har prøvet at snakke med ham.

Selvom det vil måske vil være svært og ubehageligt at skulle fortælle om det til din veninde, ville det så ikke i det lange løb være det bedste - også for dig selv - at få det sagt? Så du ikke skal gå og skjule noget eller holde noget hemmeligt. Og så du ikke skal gå og være bange for, at din veninde pludselig hører det fra nogle andre.

Hvis det er dig, der fortæller det til din veninde, får du en chance for at fortælle, hvor ked af det du er. Du kan fortælle hende, at det var før, I blev rigtig gode veninder. Og at du så gerne ville kunne gøre det om, hvis du kunne. Du kan fortælle, at du tænker på det hele tiden, og at det sidste, du har lyst til, er at gøre hende ked af det. Men at du heller ikke kan holde noget hemmeligt for hende, og at hun fortjener at vide sandheden.

Det kan godt være, at din veninde bliver ked af det og såret. Måske vil hun ikke tale med dig lige med det samme. Men det kan også være, at hun efter noget tid, kan se, at du ikke har ville såre hende. Og at hun betyder rigtig meget for dig.

Hvis du ikke helt føler, at du kan få sagt alt det, du gerne vil sige, så kan det måske hjælpe at skrive et brev til hende, som hun kan læse – måske når I er sammen? Så er du sikker på, at du får sagt det hele, og at du især får understreget, hvor meget du holder af hende og hvor vigtig, hun er for dig.

Hvis du er lidt i tvivl om, hvordan du kan snakke med hende, er du også meget velkommen til at SMS’e eller ringe til os på BørneTelefonen på nummer 116 111 eller skrive til os på Chatten. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan snakke med hende.

Du er ikke en dårlig veninde! Tværtimod har du prøvet at beskytte og passe på din veninde, men du skal også passe på dig selv, og det er enormt ubehageligt og pressende at gå rundt med sådan en hemmelighed og konstant være bange for at blive ’afsløret’. Sådan fortjener du nemlig heller ikke at have det.

De kærligste hilsner
BørneTelefonen
 

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat