Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Atom krig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng 13 år

Tusinde tak for dit brev. Jeg kan læse, at du går rundt med mange skræmmende tanker lige nu. Jeg vil prøve at give dig nogle gode råd til, hvad du kan gøre.

Krig eller?

Vi får rigtig mange breve fra børn og unge, som er bange for, at der kommer krig. Mange gange kan det også være rigtig svært at undgå alle de nyheder, der omhandler krig, og det kan være endnu sværere at skelne mellem, om nyheden er sand eller falsk. Har du mon også den følelse?

Desværre er der ingen af os der ved, hvad der sker, og derfor kan jeg desværre ikke give dig et helt klart svar, selvom jeg gerne ville. Men jeg kan love dig, at der er mange voksne, som gør alt hvad de kan for at passe på os alle sammen, så danskerne ikke bliver en del af krigen.

Dine forældre

Jeg bliver dog rigtig glad for at læse, at du har snakket med dine forældre om det, fordi det er bare så vigtigt at snakke om de ting, der bekymrer en. Gav dine forældre dig mon nogle gode råd, som du kan bruge sammen med rådene fra mig?

Du skal også vide, at det er helt ok at snakke med dine forældre flere gange. Også selvom det egentlig handler om det samme emne eller spørgsmål. For rigtig mange mennesker er det bare dét at snakke og bearbejde de svære ting ved at få gode råd fra andre, der hjælper. Kan du mon følge den tanke?

Det betyder også, at hvis du støder på nogle artikler eller videoer, som gør dig bange eller undrende, kan det være en rigtig god idé at fortælle det til dine forældre. Det kan hjælpe at snakke om det, så du får bearbejdet de ting, du synes er svære eller skræmmende.

Hvor kan jeg søge oplysninger, uden at det bliver for voldsomt?

Du skriver, at du søger oplysninger og videoer omkring din bekymring. Du ved godt selv, at du burde lade være, men du gør det for at få svar på, om der kommer atomkrig. Jeg kan rigtig godt følge din følelse. For man kan sådan have brug for at finde bare ét lille tegn på, at der IKKE kommer krig. Men desværre får man ofte langt flere informationer, som man faktisk slet ikke kan rumme, og mange gange er det heller ikke helt sandheden, man kan finde frem til. Og lige netop det kan gøre en meget mere bange.

Hvis du gerne vil holde dig lidt opdateret for at holde dig i ro, kan jeg også godt forstå det. Det er der faktisk rigtig mange der godt kan lide, for så føler de sig mest trygge. Hvis du har det sådan, vil jeg anbefale dig, at du i stedet vælger at læse om det på denne side Bekymret for krig i Ukraine? – BørneTelefonen (bornetelefonen.dk) og måske vælge at læse “Børneavisen” eller se ultra-nyt. Her bliver tingene forklaret på en måde, så man ikke føler sig så bange, og det bliver heller ikke overdrevet.

Afled dine tanker

Det kan nogle gange være rart, at få de svære tanker lidt på afstand. Hvis man gerne vil det, kan det være en god idé at lave noget, man synes er spændende, så man glemmer at tænke over de svære ting. Kan du følge mig i den tanke? Det kan fx være at spille Play-station, fodbold eller være sammen med sine venner, måske en tur i biografen. Kan du mon også finde på en ting, du bliver glad af, som kan aflede dine tanker lidt?

Jeg håber, du kan finde lidt ro i mine råd. Det kan være, at du har brug for at snakke lidt mere om det med os, for at få helt ro i maven. Hvis du har det sådan, kan det være rart at snakke med en af vores søde rådgivere i telefonen. Her er det også nemmere at stille flere spørgsmål. Vores telefonnummer er 116 111.

Kærlig Hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat