Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Det er Marsvinet!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 12

Hvor er det dejligt at du er så heldig at have to små søde marsvin. Du har også haft heste og nogle skønne bedsteforældre, som du har været så glade for, at du nu er ked af at de ikke er her mere. Du lyder enormt omsorgsfuld og dine bekymringer fortæller mig at du vil det bedste for dine marsvin. Det lyder som om din mor forsøger at forberede dig på at alt levende en dag ikke er her mere. Puha, det er hårdt at høre på, det kan jeg godt forstå. Jeg kan virkeligt godt forstå at du helst ikke vil tænke på det, fordi du bliver ked af at tænke sådan.

Du skriver du stadigvæk har sorg fra da din mormor og farfar døde. Det er helt normalt at opleve sorg når man har mistet. Mange oplever det som et stort tab, hvis de har været meget tæt med dem de har mistet. Derudover reagerer alle på sorg, men det er forskelligt hvordan, hvor meget det påvirker os og hvor længe det varer. Det er sådan at det helst ikke skal påvirke os meget længe efter vi har mistet. Du skal kunne komme videre med dit liv, passe din skole og en dag kunne arbejde og have det godt med det. Hvis du engang imellem bliver ked af tanken om at miste er det okay. Men hvis det påvirker dig så meget at din hverdag ikke hænger sammen, så kan det sagtens være du har brug for mere hjælp. Eksempelvis kan du læse om sorg, råd og vejledning på ”Børn, unge og sorg”. Bare det at opdage at man ikke er alene, der bliver sat ord på de svære følelser, hjælper andre i sorg til at kunne komme igennem de svære ting.

Ellers kan man tale med lægen eller en præst om, hvordan man har det med at miste, og de vil så kunne hjælpe dig hvis der er behov for det.

Måske det ville være en ide for dig at vise din mor det her brev, så kan I sammen tale om, om det er et større problem for dig med sorgen. Og om du måske har brug for lidt mere hjælp til at kunne klare det.

Du skriver at du ikke kan klare, når din mor taler om at dine marsvin en dag ikke er her mere. Måske du er bange for at hun ved noget om det ene marsvin her, om marsvinet fejler noget? Prøv at spørge hende ligeud, om der er noget med marsvinet, eller fortæl hende at du bliver bekymret for, hvad det betyder når hun siger sådan. Hvis du ikke ønsker din mor skal sige det her igen og igen til dig, så synes jeg du skal sige det til hende. Måske du kan fortælle hende hvad hun kan gøre i stedet for. Nogle børn har mere brug for at deres forældre vil lytte, kramme eller købe et nyt dyr, hvis det skulle ske at ens dyr en dag ikke var her mere. Hvis du ikke ved hvad der hjælper dig, så prøv at tænk tilbage på dengang da dine heste døde og da din mormor og farfar døde:

Hvad kunne trøste dig?
Hvad var rart at nogen gjorde for dig?
Hvad savnede du?

Når du ved hvad du ønsker fra din mor, kan du fortælle hende det. Det findes også en lille folder hvor andre fortæller hvad der har hjulpet dem, den kan du blive inspireret af her.

I kan måske også sammen gå ind og læse om marsvin på internettet. Hvad er normal vægt for dem og hvad kan man kan gøre hvis de ikke spiser så meget. I kan også sammen spørge andre der har marsvin eller der hvor i har fået marsvinene fra om de ved noget om det. Måske det kan give dig mere ro i maven eller du kan få mulighed for at handle ved at tage til dyrlægen, hvis der er en grund til bekymring for det ene marsvin. Det er også muligt at ringe til dyrlægen og beskrive hvad du oplever, så kan de fortælle om de tror marsvinet fejler noget.

Du er god til at beskrive for mig hvad der er svært, derfor tror jeg på at du vil kunne fortælle om det her til din mor, så hun kan hjælpe dig til at kunne klare de her svære tanker.  

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat