Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Cut og kæreste?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære f,

Tusind tak for dit brev. Hvor er det bare godt, at du skriver til brevkassen for at få hjælp, for jeg kan læse, at du tumler med flere ting i dit liv lige nu. 

Du skriver, at du efter sommerferien er begyndt på gymnasiet, og at det ikke går godt, og du derfor har skåret i dig selv 3-4 gange. Du skriver, at du er i dilemma i forhold til din kæreste og spørger meget konkret, om du skal fortælle ham om, at du cutter.

Jeg kan sagtens forstå, at du bliver usikker på det, når han tidligere har sagt, at han synes, at folk, der skærer i sig selv er egoistiske og opmærksomhedskrævende. Jeg tænker, han siger sådan, fordi han ikke ved, at der bag trangen til selvskade ofte sikker noget dybere under - noget, som man tit har brug for professionel hjælp til at håndtere. Det er nemlig, som jeg fornemmer, du også godt selv ved, sådan, at man skærer i sig selv for at dæmpe en anden smerte. 

I dit tilfælde kunne det, du prøver at dæmpe måske være smerten over ikke at trives i gymnasiet? Måske er det noget andet?

Selvom det kan være svært, så tænker jeg egentlig, at ærlighed er den bedste vej frem. Du beskriver ham jo også som meget støttende, så måske vil han kunne forstå, at du faktisk går og tumler med nogle ting lige nu – og at det er det, det handler om, ikke opmærksomhed.

Måske vil din kæreste også kunne hjælpe dig med at søge hjælp, så du kan få den rette behandling til at få bearbejdet de ting, der netop har gjort, at behovet for at skære i dig selv er blusset op igen.

Et godt sted at søge den hjælp kunne fx være hos din læge. Lægen er vant til at håndtere den slags problemstillinger – han vil fx kunne henvise dig til en psykolog, som også kan hjælpe dig i forhold til dine angstanfald.  

Jeg ved godt, at det kan være svært at skulle fortælle om noget, som man synes er svært og især, når man er bekymret for reaktionen. Men når jeg læser dit brev, så får jeg altså et indtryk af, at du er en fornuftig og velformuleret pige, der har et rigtig godt indblik i egne tanker og følelser. Og jeg tænker, at det egenskaber, som du kan bruge, hvis du beslutter dig for at snakke med din kæreste. Du kan altid overveje at indlede med at vise ham dit brev og måske mit svar. 

Jeg har nu givet dig mine tanker omkring din situation. Jeg håber, at du kan bruge dem til at komme videre. Hvis du har brug for at snakke mere omkring det hele eller få flere råd, er du altid velkommen til at ringe til os på Børnetelefonen på 116 111 eller kontakte os via chat eller SMS. Rigtig meget held og lykke med det hele.

Mange kærlige hilsner
Børnetelefonen

Mange kærlige hilsner
Børnetelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat