Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Catfish

Hej.

Jeg er en pige på 14 år, og jeg har en veninde, der har en kæreste. Lad og kalde hende Isa. De har været sammen i 1 måned, men har kendt hinanden i omkring 4 år, hvor deres forhold har været lidt on & off.

De mødtes via. et socialt medie, hvor man ikke nødvendigvis behøver at opgive nogle personlige informationer.

Isa skrev med ham udelukkende over dette ene sociale medie, men nu ville hun altså gerne skrive med ham et andet sted, da det ikke altid var muligt for hende at komme på det sociale medie (og når hun endelig var på, var det meget sjældent at han også var).

Isa fik drengens’ søsters instagram, hvor Isa så fik lov at skrive med ham derover.

Her for nogle timer siden ringede hun grædende til mig. Hun sagde at hun synes det var lidt underligt, at han ikke havde sin egen instagram, så hun havde søgt på hans navn under hans søsters instagram. Han kom frem, og hun fandt ud af, at han var +19 år, og så fuldstændigt anderledes ud, end de billeder han havde sendt, som iøvrigt aldrig lignede hinanden.

Hun er helt ude af den, og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre for at hjælpe hende.

Hilsen hende der vil hjælpe sin veninde

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige 14 år.

Mange tak for dit brev. Først vil jeg lige rose dig for at være sådan en god veninde. Hvor er det dejligt for din veninde, at hun har så god en veninde i dig, der bekymrer sig for hende. 

Der kan desværre ske mange misforståelser på de sociale medier. Det er derfor vigtigt, at man passer på sig selv, og hvad man lægger ud.

Jeg ved fra mange unge, at det går hurtigt på de sociale medier. Og at man ikke altid kan se konsekvensen af det, man skriver/lægger ud. Samtidig kan aldrig være sikker på, hvem der sidder i den anden ende. Som din veninde desværre har oplevet.

Det er slet ikke okay det, din veninde har været udsat for. Og jeg kan virkelig godt forstå, at hun er ked af det.

Det kan være rigtig svært at bryde med en ven eller kæreste, selvom man kun har talt sammen over nettet. Netforhold kan fylde lige så meget som forhold i den virkelige verden. Det lyder som om, fyren har betydet meget for din veninde. Og det er derfor helt forståeligt, at hun nu er rigtig ked af det. Det er ikke rart at finde ud af, at den man er føler sig tæt på, er en helt anden, end man troede.

Jeg forestiller mig, at din veninde har mistet tillid til ham efter det, hun har opdaget. Men alligevel føler hun sikkert stor sorg. Det hjælper meget at have en at græde ud hos. Og det lyder heldigvis til, at du er en stor støtte for hende.

Har I mon fået talt om, hvad hun vil gøre overfor fyren? Din veninde kan jo kontakte ham og fortælle, hvad hun har opdaget? Hun kan også vælge helt at blokere ham og dermed droppe kontakten. 

Hvis I på nogen måde bliver utrygge over den kontakt, som din veninde har haft med ham, så er det vigtigt, at I taler med en voksen om det. Hvis din veninde fx har sendt billeder af sig selv, er det en god ide at skrive til ham, at han skal slette dem.

Nævn gerne overfor ham, at det er ulovligt at have billeder af andre uden deres samtykke. Drejer det sig om nøgenbilleder er det super vigtigt, at I fortæller ham, at de er ulovlige for ham at have. Din veninde er nemlig under 18 år – og derfor vil billederne blive opfattet som børneporno.

Jeg ved godt, at det kan være svært at fortælle sine forældre om kontakt på de sociale medier. Det er ikke altid, de helt forstå, hvilke problemer og situationer, man nemt kommer ud for på nettet.  Men det kan godt blive nødvendigt at inddrage nogle voksne. Her tænker jeg også på, hvis din veninde finder på at vil mødes med ham. Det vil nemlig være en dårlig ide, nu hvor han har vist sig ikke at være til at stole på.

Jeg håber, at du er blevet lidt klogere på, hvordan du kan hjælpe din veninde. hvis du viser hende dit brev og mit svar, vil I samme kunne tale om mine forslag. Og samtidig vil din veninde kunne se, hvor sød og omsorgsfuld du er overfor hende.

Mange tanker til jer begge.

De bedste hilser BørneTelefonen. 

 

 

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat