Brev

Blå mærker = selvskade?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Tak for dit brev. Mange der cutter eller selvskader på anden måde, har fortalt, at de skammer sig over det og nogle prøver endda at skjule det. Det er godt, at du har haft modet til at skrive herind. For der er absolut ingenting at skamme sig over.

Jeg kan berolige dig med, at cutting og selvskade kun i rigtig sjældne tilfælde betyder indlæggelse. Typisk består behandlingen af samtaler og støtte. Som du måske selv har oplevet, er det mest, når du har det dårligt og er ked af det eller sur, du får trang til at skade dig selv. Samtalerne og støtten kan hjælpe dig frem mod at finde frem til nogle andre ting, du kan gøre, når du får det sådan. Det er at lære andre måder, når noget er svært. Og med den behandling er der faktisk gode muligheder for at komme ud af selvskaden.

Som du selv kommer ind på, er cutting nok nemmere at fortælle om, da flere kender til det. Men cutting er kun en ud af mange former for selvskade. Så selvom du ikke har hørt om det, er der også andre, der gør det samme som dig.

Du fortæller i brevet, at du ikke tør fortælle om det. Måske er du bange for hvordan folk vil reagere? Det kan være rigtig svært at fortælle andre om noget man gør ved sig selv, som man måske oven i købet skammer sig over. Men jeg tror, det er vigtigt, at du alligevel fortæller om det. På den måde bliver det nemmere for dem omkring dig at hjælpe dig og støtte dig. I dit brev har du været rigtig god til at sætte ord på, hvordan du har det. Måske kunne du vise dit brev og måske mit svar til den eller dem, du helst vil snakke med? Brevet kunne du fx vise til dine forældre eller en god lærer. Måske kunne det være en god måde at starte en snak på?

På rådgivningen www.selvskade.dk kan du også finde flere oplysninger om selvkade og få hjælp. Rådgivningen drives af dem, der hedder LMS (Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade), og de har også en anonym rådgivning, du måske får lyst til at ringe til? Eller måske er deres rådgivning over SMS mere noget for dig? Der er også mulighed for at dine forældre kan få rådgivning, som pårørende

Jeg håber, du har fået nogle ideer, du har fået lyst til at afprøve. Hvis du har brug for nogle flere ideer eller at få skrevet eller talt mere med os, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

LMS

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat