Brev

Bange for min fremtid

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år.

Mange tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, det er skræmmende at skulle til eksamen og skulle træffe valg om, hvad du kunne tænke dig efter 9.klasse. Jeg ved, at mange unge synes, det er et stort skridt, og at det kan være overvældende og angstprovokerende, sådan at skulle finde ud af hvad de gerne vil efter folkeskolen.

Du fortæller, at du lukker af, fordi du får det dårligt, hver gang nogen prøver at tale med dig om uddannelse. Hvem er det mon, der prøver at tale med dig om det? Er der din familie, venner,  lærere eller studievejleder på skolen, der prøver at tale med dig om det? Har de nævnt nogle forskellige muligheder for dig?

Jeg tænker, det er meget vigtigt, at du ikke står alene med dine valg, men får inddraget nogle voksne, som skal hjælpe dig, og som du tør være ærlig over for. Du beskriver så fint i brevet hertil, hvordan du har det - måske kunne du vise brevet til en lærer i skolen eller dine forældre?

Ud fra hvad du skriver, kan jeg ikke lade være med at tænke på, at du måske ville have godt af at tage 10.klasse. Har du mon overvejet det? Så ville du få ekstra tid til at undersøge forskellige muligheder og få lov at snuse til forskellige uddannelsesmuligheder.  Nogle vælger at tage 10.klasse, der hvor de har gået i 9.klasse, andre vælger en anden skole, det kan fx være en efterskole.

I forhold til din nervøsitet for eksamen og for fremtiden, så er det er vigtigt, at din klasselærer bliver inddraget. Jeg synes, du skal overveje at bede din lærer om noget støtte i forhold til at lære at tackle din eksamensnervøsitet. Jeg synes, det er så flot, at du har været så åben og ærlig her til BørneTelefonen, og det er første skridt i forhold til at turde vise, at du har brug for at nogle voksne støtter dig i det valg du skal træffe. 

Du må endelig kontakte os igen, på brev, chat, sms eller telefon, hvis du har brug for tale mere om, hvordan du har det og de forskellige muligheder for, hvad du kan vælge efter 9.klasse. Vi vil meget gerne hjælpe.

Mange varme hilsner fra BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige eller hvis frygten styrer, den måde man er på, og hvordan man har det, så er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogen oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

slap af og find ro vejrtrækningsøvelse

Video: gode råd om angst

Hvad er angst egenligt? Og hvordan påvirker følelsen os?

Se video’en på vores YouTube-kanal og vælg det råd, der passer til dig.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat