Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange for kræft

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13

Mange tak for dit brev.

Det gør mig ondt at høre, at din farmor er død og din mormor er syg.

Kræft kan godt være arveligt. Men, det er en lav procentdel der er det. De fleste kræfttilfælde skyldes et samspil mellem miljø, livsstil og arvelige forhold. 

Så selvom der er nogle i din familie der har kræft, er det bestemt ikke ensbetydende med at du får det.

Jeg tror, at det er naturligt at tænke på kræft, når du kender nogen der har det/har haft det. og det er forståeligt at det fylder meget. Det kan fylde ens tanker meget, når man begynder at kende til sådan noget som død og sygdom, fordi det kommer tæt på.

For at dine tanker om kræft ikke fylder for meget, tror jeg at det kunne være godt, hvis du talte med nogen om hvordan du går og har det. Måske en fra din familie? Din mor eller din far? De vil også kunne hjælpe dig med, at svare på nogle af de spørgsmål du har. Det kan også være en god ven. Måske en, der har prøvet det samme?

Jeg tænker også på, om du måske kan du skrive et brev til din mormor, som din mor kan læse op for hende, når hun besøger hende? Det kan også være på en e-mail, hvis hun nu er taget afsted. Det kan være, at din far kan hjælpe dig med, at skrive den?

Jeg håber, at du kan finde en god balance, i de tanker du gå med. Det er selvfølgelig helt naturligt, at du bekymrer dig og at du er ked af det. Men samtidig, skal det ikke fylde det hele og give dig ondt i maven. Jeg vil tro, at det kan hjælp dig, at tale med nogle af de voksne om det.

Bedste hilsner BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat