Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange for at vokse op

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13

Jeg tror, at alle nogle gange ønsker sig tilbage til tiden, hvor de var børn. Der var ikke noget ansvar. Ingen forventninger. Man kunne lave, hvad man havde lyst til. Selvom det måske ikke helt var sådan i virkeligheden, er det sådan, mange af os husker vores barndom.

Du har en alder lige nu, hvor der sker mange nye ting: Der er større krav i skolen. Der er større forventninger. Spørgsmål om fremtidsplaner. Venner og veninder begynder at fylde mere. Større ansvar for egne handlinger. Kroppen udvikler sig. Og så er der alt det med kærligheden. Alle de her ting gør, at det kan være temmelig forvirrende at være en pige på 13 år. Har du overvejet, om det er nogle af disse her ting, der gør, at du er bange for at blive voksen?

Måske er der nogle af tingene, der kan fylde mindre, hvis du får talt med nogen om dem. Du foreslår selv dine forældre, og jeg synes, det lyder som en god ide at snakke med dem. Også selv om du måske synes, det er lidt svært. Husk på, at dine forældre, også selv har været unge engang. Det kan også være en sød lærer på skolen? Eller sundhedsplejersken, som også er rigtig god at snakke med. Måske en god veninde eller hendes forældre? Eller en helt anden? Vis eventuelt dit brev og mit svar til den voksne som en start på en god snak. 

For nogle hjælper det også at skrive dagbog eller tekster til sange – på den måde kommer tankerne ligesom ud af kroppen, så de ikke fylder så meget. 

Du skriver i brevet, at du er rigtig bange for at gøre noget dumt. Ligesom børn og unge kan voksne også begå fejl og tage forkerte beslutninger. Men fejl betyder ikke, at man ødelægger livet. Rigtig tit er der ikke noget rigtig eller forkert. Og tager man en forkerte beslutning, kan den tit tages om. Mange snakker også om, at deres fejl har gjort dem dygtigere og klogere på sig selv.

Mange unge har i dag en tanke om, at de skal være ”perfekte”. De skal se perfekte ud, klare sig godt i skolen, have mange venner, dyrke sport osv. Det er på en måde en ”perfektheds-kultur”, som desværre nok bliver dyrket meget på de sociale medier. Det kan føles helt overvældende at skulle være så perfekt. Og det er der jo INGEN, der er. Når du derfor er bange for at gøre noget dumt, så tænkt på at ingen er perfekt. De fleste laver fejl – mange gange om dagen. 

Du har måske allerede hørt det fra andre. Men det at blive voksen er ikke noget, der sker på et bestemt tidspunkt. Det er noget, der sker langsomt og glidende. Og selv når man er voksen, er man stadig den samme person, som man altid har været. Og jeg tror, at alle voksne har en lille del af deres personlighed, der aldrig bliver voksen.

Jeg håber, du er blevet mindre bange for at blive voksen – for livet som voksen kan også indeholde en masse dejlige oplevelser. Hvis du har brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat