Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange for at fejle

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13

Mange tak for dit brev. Det er på ingen måder forvirrende. Jeg forstår udemærket de udfordringer, du havner i, er frusterende. For det er frusterende, når der er noget man har lyst til, men at man bliver for genert til at gøre det. Eller frygten for at fejle tager over. Du er selv klar over, at det der forhindrer dig i bare at gøre tingene, er at du er bange for at fejle overfor nogen du kender. Det er godt at du ved, at du kan mærke, at det fort tiden er sådan for dig. 

Der er rigtig rigtig mange af os der er bange for at fejle. Vi er bange for at blive til grin. Vi er bange for at gøre noget dumt foran andre. Jeg tror både generte mennesker og ikke generte mennesker kan have det sådan. Jeg tror at vi alle i gennem vores liv vil lave alle mulige fejl. Jeg tror ikke vi kan gøre noget for at undgå, at vi til tider vil fejle. Og jeg tror også det at fejle kan være ret sjovt. Måske kan du øve dig i at grine, hvis du gør noget forkert. Prøv at se om du ikke kan få øje på noget sjovt ved situationen. Prøv også at have fokus på andre, når andre laver noget forkert, så hjælp dem hen hvor de bliver trygge og glade igen. Grin med dem. Sig den fejl kunne du også have lavet. Støt dem på den måde du gerne vil støttes. Selvom disse ting ikke direkte har noget med de situationer, du nævner at gøre, så kan de godt påvirke hinanden. Når man øver sig på en ting, kan det have positiv indvirkning et andet uventet sted.... 

En anden tilgang kan være at du tager den situation, du synes er svær og prøver at mestre den på din egen måde. Hvis det er svært at række hånden op, så sørg for at din lærer hører hvad du har at sige i andre situationer - fx gruppearbejde eller dine i dine skriftlige afleveringer. Vær dygtig og vis det i de situationer. Hvis det er svært at spise med andre, så spis hjemmefra, men tag med alligevel. Hvis du bliver inviteret ud så tag med, men hvis du ikke lige har lyst til at være med til fx lasergame, så sig at du gerne vil kigge på eller være med derude, hvor det skal foregår. På den måde deltager du, men siger lidt fra overfor de ting, som du ikke lige er klar til endnu. Det  kan være en måde at øve sig i at blive mere tryg i de situationer, som du synes er udfordrende. 

Jeg synes det er rigtig godt ,du kan fremlægge foran mennesker, du ikke skal se igen. Og det er rigtig godt du selv har lagt mærke til, at det kan du faktisk godt. Jeg ved ikke hvorfor det er nemmere. Måske grunden er mindre vigtig. Hovedsagen er, at det er muligt for dig. Det synes jeg er det vigtigste. Er der andre situationer hvor du har lagt mærke til at det turde du godt eller gjorde du, selvom det ikke var helt nemt? Prøv at rette fokus på det du gør og gør alligevel. Fx hver aften inden du går i seng, så  læg mærke til, om der ikke har været en, måske flere ting hvor du ikke var genert - eller gjorde noget alligevel. Alt tæller. Prøv at skriv det ned. I starten kan det være at der ikke er så mange situationer, du får øje på. Men tit er det sådan at det man retter sit fokus på, også begynder at ske. 

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat