Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 12-årige pige

Mange tak for dit brev.

Den følelse, du har, er ikke unormal, men jeg ved fra andre, der har haft det på samme måde, at det er rigtig irriterende at have det sådan, fordi det nogle gange forhindrer én i at være med til ting, som kunne have været sjove at være med til.

Dine forældre kan hjælpe
Har du mon talt med dine forældre om det? 
Hvis du ikke har det, så er det vigtigt, at du gør det. 
Det er vigtigt, at I får talt grundigt om det, og at du får fortalt dem præcis, hvad det er, du er bange for, og hvordan det føles indeni.
Det er også vigtigt, at I får lavet nogle aftaler om, hvad du kan/skal gøre, når du får det sådan. Og også hvad de kan/skal gøre.

Din klasselærer kan hjælpe
Din klasselærer kan også hjælpe, hvis han/hun får at vide, hvordan du nogle gange får det.
For at undgå, at du bliver overrumplet af denne følelse igen, er det vigtigt, at alle de voksne, som er sammen med dig hver dag, aftaler, hvordan de skal hjælpe dig med at overvinde følelsen, når den kommer. På den måde kan du også føle dig tryg hele dagen igennem, fordi du så ved, at der hele tiden er nogle voksne, som passer på dig og er der for dig.

Du skriver, at du også føler dig udenfor i klassen. Det kan sagtens være, at netop dét spiller ind på situationen. Det er godt tænkt af dig! 
Men uanset om din følelse af at være udenfor i klassen har noget med sagen at gøre eller ej, så skal der gøres noget ved det, og det skal dine forældre og din klasselærer sammen hjælpe dig med. For det hjælper ikke på situationen, at du føler dig utryg i klassen. Du skal have hjælp til at føle dig tryg, og til at føle dig som en del af fællesskabet.

Skolepsykologen kan hjælpe
I nogle tilfælde, hvor man plages af den følelse, du har haft nogle gange, er det en rigtig god idé at tale med skolens psykolog. En psykolog kan både hjælpe dig og dine forældre og dine lærere. Psykologen planlægger sammen med dig og de voksne, hvordan I skal tackle situationen, og det er min erfaring, at det har en rigtig positiv effekt.
Skolepsykologen kan enten dine forældre eller din klasselærer kontakte. Du skal ikke selv gøre andet end fortælle dem, hvordan du har det. Og så kan du jo foreslå, at du gerne vil tale med skolepsykologen, hvis du har mod på det. Det kan også være, at de voksne selv får idéen.

Tilbage er kun at ønske dig held og lykke med sammen med dine nærmeste voksne at vinde kampen over det, der gør dig bange. Jeg er sikker på, at det nok skal gå!
Og skulle du få behov for at tale med nogen om det, som ikke er dine forældre eller lærere, så kan du altid ringe eller skrive til BørneTelefonen, hvor du kan få en snak med en rådgiver enten på telefon, sms eller chat. Vi vil rigtig gerne høre fra dig. Og husk, at det er gratis, og du er helt anonym.

Et stort kram til dig fra
BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat