Brev

Arvelig kræft

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 13 år,

Det er rigtig trist, at du mistede din mor så tidligt. Det er aldrig retfærdigt når et ungt menneske (som din mor) får kræft. Jeg kender mange der i din alder begynder at tænke mere over livet og risikoen for at blive syg. Især de som har mistet en forælder eller en anden, som de var tæt knyttet til.

Jeg kan godt forstå at du kan blive bange og bekymret, når du mærker noget i dit bryst. Brystkræft kan være arveligt, men behøver ikke være det. Jeg kan altså ikke svare dig på hvor sandsynligt det er eller ikke er. Jeg ved, at brystkræft heldigvis forekommer meget meget sjældent når man er under 30 år, og børn ikke kan få det. Det du mærker i dit bryst nu er altså ikke brystkræft. Når man er i puberteten er det normalt at brysterne ændrer sig og nogle gange, særligt i forbindelse med menstruation, kan kirtelvævet inde i brysterne føles mere knudret og måske være ømt. Jeg ved jo ikke om du har fået din menstruation, men mon ikke at det du mærker skyldes, at du er i puberteten?

Det er rigtig godt at være så opmærksom på sin krop som du er – det må du endelig holde fast i at være, også når du bliver ældre. Hvis det ikke går væk efter ens menstruation, kan det nemlig være noget som man skal få tjekket hos sin læge. Man skal dog aldrig gå med bekymringer alene - faktisk hjælper tit at få sagt dem højt og snakke med en anden om dem. Hvis du ikke vil snakke med din far lige nu, så kender du måske en anden voksen, som kunne være god at snakke med om bekymringerne om kræft? Måske har du en tante, en bedsteforælder, en venindes mor, en læge eller lærer, som du kan snakke med. Det håber jeg, at du har mod på.

Jeg håber du fik svar på det du håbede, og at du vil snakke med en voksen om, hvordan du har det. Så du ikke går rundt med en masse tanker inde i dig selv. Du er også altid velkommen til at kontakte os igen.

Kærlige hilsner

BørneTelefonen  

 

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat