Brev

ANGST ???

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Når jeg læser dit brev, forestiller jeg mig, at du er det barn i familien, der altid har skullet tage ansvar. Det er tit det, der sker i familier, hvor forældrene kommer fra et andet land. Børnene kommer nemlig til at overhale deres forældre og får mere viden og bedre sprog, når de kommer i skole. Det kender du sikkert fra andre, der kommer fra et andet land.

Det lyder som om du har klaret det ansvar rigtig godt gennem de sidste mange år. Du har selvfølgelig hjulpet dine forældre, når de havde brug for hjælp. Det er rigtig godt gået af dig.

Desværre kan der ske det for børn, der tager meget ansvar, at presset på et tidspunkt bliver for stort. Det skete for dig, da din morbror døde. Du var igen nødt til at tage meget ansvar, og der blev slet ikke plads til, at du kunne være ked af det. Så den sorg, som du også har over din morbrors død, er blevet inden i dig og du føler dig nu både presset og angst. Det er helt forståeligt, at du har det sådan, og det er godt, at du skriver om det, så du kan få noget hjælp.

Det er også rigtig godt, at du er begyndt at lukke lidt op over for din gode lærer. Når du ikke kunne trække vejret, da du snakkede med hende/ham, er det ikke fordi det var forkert at tale om, men fordi der er så meget, der presser sig på inden i dig.

Og det bedste du kan gøre, er at begynde at tale om, hvordan du har det, også selv om det ikke er nemt og måske lidt ubehageligt. Men det er simpelthen det, du skal gøre.

Jeg vil foreslå, at du snakker videre med din søde lærer om, hvordan du har det. Din lærer vil nok kunne finde ud af, om du har brug for at gå til lægen, eller om du har brug for en anden form for hjælp. 

Jeg tror også, at din lærer vil tale med dine forældre og fortælle dem, at selv om du ikke ser syg ud, så har du alligevel brug for hjælp.

Hvis du gerne vil tale videre med en rådgiver om, hvordan du har det, og hvad du kan gøre, synes jeg, du skal ringe til BørneTelefonen på 116 111.vi vil meget gerne hjælpe dig.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat