Brev

•JEG KAN snart IKKE MERE•

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år,

Når man har haft sådan nogle oplevelser, kan livet føles så tungt, at man ikke føler, at man kan bære rundt på det mere. Det kan føles som om, at man ikke har kræfter nok – man kan føle sig træt, udmattet og have lyst til at give slip på det hele.

Derfor er det så vigtigt, at man deler sine oplevelser, tanker og følelser med nogen – så de kan hjælpe med at bære. Når man er flere om at bære noget, bliver det med tiden lettere at gå rundt med de ting, som man har oplevet. Og oplevelserne kan komme til at fylde mindre og mindre. Men det kan tage tid at komme der til. Nogle gange skal man desværre også igennem flere personer, før man finder den ’rigtige’ hjælp.

Det er så stærkt af dig, at du har åbnet op og fortalt om, hvordan du har det! Det har altså krævet noget mod og hårdt arbejde. Det er så vigtigt, at du holder fast i den hjælp, du har fået! Det er ikke altid, at de personer der skal hjælpe, kan gennemskue hvad den bedste hjælp er lige med det samme. Nogle gange, er man nødt til at prøve nogle forskellige ting – måske nogle forskellige behandlinger, før man finder ud af, hvad der er den bedste hjælp.

Måske er det dét de personer, du er i kontakt med, er ved at gøre?

Det lyder som om, at du faktisk selv har en ret god idé om, hvad der vil hjælpe dig. Du tænker f.eks., at du har brug for at blive indlagt. Det er vigtigt, at du får fortalt det til de personer, der hjælper dig. Jeg kan godt forstå, at din mors kommentar med kaninen, gjorde dig ked af det. Det lyder bestemt ikke som om, at du ikke bekymrer dig om kaninen – tværtimod. Nogle gange er man nødt til, først og fremmest, at bekymre sig om sig selv.

Hvis du taler med en person fra kommunen eller psyk., vil den person måske kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan få din kanin passet, hvis du skal indlægges. Det tager kaninen helt sikkert ikke skade af.

Hvis du synes, at det ville gøre det lidt lettere for dig, kan du også skrive et brev, som du kan tage med til din kontaktperson eller på psyk. Når man skal tale om så svære ting, kan det være en smule lettere at skrive det hele ned. Det er nemlig vigtigt, at du får fortalt om dine selvmordstanker og om, at du ikke synes, at du får den rigtige hjælp. At du føler, at det hele er for tungt for dig.

Det er også vigtigt, at du får sagt, at du føler, du har brug for indlæggelse, men at kaninen er en stor bekymring – og at din mor måske ikke helt kan forstå, hvorfor du tænker på at blive indlagt.

Hvis du ikke synes, at du kan overskue at skrive så meget ned, kan du evt. give kontaktpersonen eller psyk. det brev, du har skrevet til os – evt. sammen med mit svar. Det kan også være, at du har lyst til at tale med en person tæt på dig, som kan gå med dig til kommunen eller på psyk. og støtte dig, når du skal fortælle om, hvordan du har det?

Selvom det er meget hårdt, kan man godt komme ud for, at det tager noget tid at få den rigtige hjælp. Men det er ikke fordi, at den rigtige hjælp ikke findes. Man skal ’bare’ have fundet ud af, hvem de rigtige hjælpe-personer er – og hvordan man kan være med til at forklare, hvilken hjælp man har brug for. Det, du allerede har gjort, vidner om, at du er ekstremt stærk og klog – og der er hjælp at hente!

Hvis du har brug for at tale lidt mere med nogen om det hele, før du f.eks. snakker med kommunen eller psyk., er du altid velkommen til at skrive til os på Chatten (eller ringe til os). Hvis du igen oplever, at du ikke bliver hørt, så har vi også mulighed for at hjælpe dig med en bisidder, der kan gå med dig til kommunen. En bisidder er en voksen, der støtter én i at blive hørt og som sørger for, at dine rettigheder bliver overholdt.

Vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde ud af at få hjælp, hvis ikke det lykkedes gennem din kontaktperson eller psyk.

De kærligste hilsner og tanker
BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat