Brev

Plejebarn 18-årig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære A

Hvor er det dejligt at læse, at du er hos en plejefamilie, som du er rigtig glad for og ønsker at blive ved med at være en del af. 

Det lyder som om, du føler dig som så stor en del af din plejefamilie, at det virker helt forkert for dig at blive kaldt og behandlet som et plejebarn. Jeg kan derfor godt forstå, at du ønsker at være en ”fri fugl”.

Når du bliver 17 ½ år, skal kommunen sammen med dig lave en plan for, hvad der skal ske, når du fylder 18 år. I skal tale om, du skal flytte for dig selv, blive boende hos din plejefamilie eller noget helt andet.

Det er kommunen, der i sidste ende beslutter, hvad planen skal være. Men de skal lytte til dig. Og hvis du ikke er enig i kommunens plan for dig, så kan du klage over deres afgørelse. Klagen bliver sendt til det, der hedder Ankestyrelsen.

Jeg vil derfor råde dig til, at du fortæller kommunen, at du ønsker at blive boende hos dine plejeforældre. Det lyder også som om, du og dine plejeforældre har talt om, at det kunne være en god ide, indtil du er færdig med gymnasiet. Du kan også blive boende hos dem indtil dit 23 år i det, der hedder efterværn. 

Når man bor i plejefamilie, så er kommunen forpligtiget til at følge op, dvs. komme på besøg og tale med dig og dine plejeforældre om, hvordan det går. Det er kommunen forpligtiget til at blive ved med, hvis du bor hos din plejefamilie, efter du er fyldt 18 år. 

Derfor kan du ikke kan blive helt fri for kommunen så længe, at du bor hos din plejefamilie.  

Men, når du fylder 18 år, bliver du myndig. Det betyder, at du skal give samtykke til kommunen. Det betyder fx, at kommunen ikke kan kontakte nogen, uden at du har sagt ja til det. De kan fx ikke ringe til din skole eller andre dig kender dig, uden at de først har spurgt dig, og du har sagt, at de godt må. 

Det vil også sige, at der ikke er nogen, som behøver at vide, at du bor i en plejefamilie, med mindre du selv vælger at fortælle dem det.

Når du på et tidspunkt skal flytte fra din plejefamilie, er det også muligt at kommunen hjælper med det. Det kan f.eks. være økonomisk hjælp til de ting, der er nødvendige, når du flytter hjemme fra. Fx sengetøj, håndklæde, lidt køkkenting osv. 

Det kan også være, at du har brug for hjælp til noget andet, fx at få hjælp til at få et overblik over din økonomi. Eller måske en snak en gang imellem om, hvordan det er at bo for sig selv. 

Der er mange regler og rettigheder, og det kan godt være lidt svært at have styr på det hele. Derfor har du også altid ret til at have det, der hedder en bisidder med, når du skal tale med kommunen. Mon du har haft det før? 

På BørneTelefonen kan vi tilbyde dig en bisidder. Du kan læse mere her: https://bornetelefonen.dk/bisidder. Måske kunne det også være noget for dig?

Jeg ønsker dig alt det bedste. Du er velkommen til at ringe til os på 116111, hvis du har flere spørgsmål. 

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

 

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat