Brev

Venner der drikker?!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Jeg kan sagtens forstå, at du bliver bekymret for din veninde, når nu du ved, at hun har haft det rigtig svært. Det er rigtig godt, at du er så opmærksom og omsorgsfuld.

Alkohol fungerer heldigvis ikke som brændstof for angst og depressioner. Disse sindstilstande går ikke i udbrud på grund af alkohol. Så det behøver du ikke være bekymret for. Det er mere typisk, at det sker i omvendt rækkefølge. Hvis man har angst eller depressioner eller på anden vis har det svært, så kan man komme til at udvikle et misbrug, fordi alkoholen bedøver de svære tanker og følelser. Men det behøver det ikke at gøre.

Det er rigtig nok noget ungt, hvis man kun er 14 år, når man begynder at ryge og drikke alkohol, men ikke desto mindre er der rigtig mange 14-årige, der prøver disse ting af.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man venter, til man er 16 år med at drikke fx øl og vin, og til man 18 år med at ryge cigaretter mv. og drikke stærkere drikke som fx vodka. Det er ikke ulovligt at gøre det, når man er 14 år. Man får ikke en bøde for at gøre det, men hvis nogen sælger disse ting til nogen under 16/18 år, så får de en bøde.

Aldersgrænsen er altså lavet for at undgå, at de helt unge starter for tidligt. Desværre sker det alligevel.

Du og dine jævnaldrende venner har netop en alder, hvor I befinder jer midt imellem at være barn og voksen. Barndommen er ved at være forbi, og man vil gerne tages alvorligt og føle sig respekteret som et selvstændigt menneske, som andre lytter til og tager hensyn til på en ligeværdig måde. Derfor kan det også være svært for din veninde og de andre, hvis du er meget kritisk og uforstående overfor deres valg.

Det er uden tvivl rigtig svært at være den, der trækker i bremsen, når ens venner og veninder begynder på noget, man ikke selv er klar til, men jeg synes, at du skal blive ved med at selv at sige fra.

Du kan nok ikke få din veninde eller de andre venner til at stoppe med det selv, men du kan være den, der godt tør sige fra, og som godt tør vise, at man godt kan have det sjovt og hyggeligt og blive taget alvorligt uden alkohol og cigaretter.

Jeg synes dog, at du skal holde øje med, hvordan din veninde har det. Hvis det virker som om, hun får det skidt igen, synes jeg, at du skal tale med dine forældre om det, så de kan hjælpe med at få det fortalt til hendes forældre, uden at du bliver involveret.

Hvis I går i klasse sammen, kan du også fortælle det til jeres klasselærer eller en anden lærer eller pædagog på skolen. Så kan de fortælle din venindes forældre, at deres datter er begyndt at ryge og drikke. Det kan de godt gøre uden at fortælle, at de har fået det at vide af dig.

Og så vil det også være fint, hvis klassen får talt om alkohol og cigaretters skadevirkninger. Jeg ved ikke, om det hjælper, men det er aldrig en dårlig idé at tale om det.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat