Brev

Ved ik hvad jeg skal gøre

Er kommet til at drikke alkohol og taget et sug af en cigarat hvad skal jeg gøre

Ved ikke om jeg skal tage skraldet eller bare lade det ligge

Dreng, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13 år

Mange tak for dit brev. Det lyder til, at det fylder meget i dine tanker at du har kommet til at drikke alkolhol og taget et sug af en cigaret. Det kan være svært at gå med sådan nogle tanker alene. Det var godt du skrev til BørneTelefonen. Jeg vil forsøge at give dig nogle gode råd til din situation.

Vi hører fra mange bøn og unge på din alder, at de bliver nysgerrige på det med alkohol og cigaretter. Og det at prøve nye ting og grænser af, især når man er teenager.

Derfor synes jeg ikke, at du skal skamme dig over, at du har prøvet at smage alkohol og ryge. Men nogle gange prøver man det af, fordi nogle i ens omgangskreds har prøvet det. Og så kan man snakke med, hvis man selv har prøvet det.

Du skriver, at du ikke ved om du skal tage skraldet eller bare lade det ligge. Jeg er forstår det som om, at du er tvivl om hvorvidt du skal fortælle dine forældre eller en voksen om det du har prøvet. Er det mon rigtigt forstået?

Det kan være en god idé at snakke åben med sine forældre om alkohol og rygning. Hvordan tror du mon de ville reagere, hvis du fortalte du er kommet til at prøvet at drikke alkohol og tage et sug af en cigaret? Men at du ikke har lyst til at prøve det igen? Måske vil det være lidt nemmere at skrive det til dine forældre, hvis du har mod på det?

Hvis du en gang gerne vil gå til fester og drikke alkohol, er det i hvert fald en rigtig god idé at snakke med sine forældre om det. Så kan I nemlig sammen aftale nogle gode rammer. På den måde sikre I, at I alle er trygge ved situationen.

Du er velkommen til at skrive eller ringe til BørneTelefonen 116111 igen, hvis du har flere spørgsmål.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat