Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Tør ikke drikke

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Det er så godt, at du skriver herind med dine tanker og deler dine frustrationer!

Det du beskriver er i den grad noget, som jeg kan genkende fra andre børn, som har skrevet eller ringet til BørneTelefonen. Det skriver jeg blot for at sige, at jeg virkelig godt forstår din situation. I vores samfund er der desværre en udpræget tendens til at drikke alkohol og også til at presse og føle sig presset til at drikke.

Først vil jeg rose dig for, at du har stået fast og sagt fra, når du kan mærke, at du ikke er klar og ikke har lyst. Det er et modigt fravalg! Selvom det føles svært og hårdt, så går du måske forrest og viser et eksempel for andre, som måske heller ikke har lyst til at drikke alkohol og måske også kun drikker, fordi de føler sig presset til det. Det kan være, at dit mod vil give andre modet til at sige fra – mega sejt. Det kan du godt være stolt af.

Et vigtigt råd, som jeg kan give dig lige nu, er, at du får  talt med dine venner om, hvordan du har det med jeres aftale. Selvom I har aftalt at drikke i sommerferien, så lyder det til, at du ikke har lyst. Og det er altså helt ok at skifte mening.

Hvis du fortæller dine venner, at du nok selv skal sig til, når du føler dig parat, så skal du ikke hele tiden,og til hver fest, føle dig presset.

Jeg håber, at de er gode venner og lytter til dig og respekterer, at alkohol ikke er noget for dig. For det er sådan, jeg læser, at du har det, når du skriver: Mit problem er bare at jeg simpelhen ikke tør og Det er meget grænseoverskridende for mig og har egentlig ikke lyst til at være fuld.

Fortæl dem hvordan du har det, og at du er glad for at være en del af gruppen (hvis det er sådan, du har det) og fortæl måske noget om, hvorfor du ikke drikker – nogle gange kan ens handlinger være nemmere for andre mennesker at forstå og respektere, hvis man giver dem en grund. Når det er sagt, er det ret så fjollet, at du skulle være nødt til at forklare dig overfor dine venner / veninder i den her sammenhæng – du har jo i den grad ret til at sige “nej” til alkohol, og det er jo et meget fornuftigt valg, men gør det, hvis det føles rigtigt.

Jeg forestiller mig, at det måske ville hjælpe at finde noget, du kan drikke i stedet for – noget som du virkelig godt kan lide at drikke. For selvom det lyder fjollet, kan dem der ikke drikker alkohol slippe for meget pres og mange spørgsmål, hvis man står med noget i hånden, for så bliver man ikke hele tiden budt på noget. Kunne du mon have mod på at prøve det? Det kan være noget sodavand, vand eller juice, eller noget, du godt kan lide at drikke til en hyggelig aften.

Jeg kunne håbe, at der kommer nogle gode snakke mellem jer i gruppen.

Det er så umådelig vigtigt at respektere sine egne grænser. For hvis man ikke selv gør det, vil det også være svært at få andre til det. Stå fast på din følelser, grænser og værdier.

Jeg synes , at du er sej, fordi du ikke bare gør, som alle andre, men tænker over, hvad du har lyst til, og gør det du føler for! Og hvis du skulle træffe en beslutning om at prøve det, har din forældre foreslået dig de mest trygge rammer, du kunne forsøge i.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar, og ellers er du også velkommen til at skrive eller ringe ind til os igen på BørneTelefonen på 116 111.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat