Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Spørg sine forældre om man må drik.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej 15 årige dreng.

Du skal vide, at der er mange drenge og piger, som skriver og ringer, for at snakke omkring det med at drikke. Det er noget, som man naturligt gerne vil prøve af i din alder, og det er ofte en naturlig del af det at blive ældre. Men som med alt andet nyt, kan det være godt at være tryg, når man skal kaste sig ud i det. At man på forhånd har gjort sig nogle tanker om, hvad man har lyst til og ikke har lyst til. Og her kan forældrene være en god hjælp.

Jeg tænker faktisk, at de bliver glade, hvis du kommer til dem først. Og du kommer jo til dem, med nogle gode tanker og overvejelser. Dem har du nemlig allerede. Jeg forestiller mig, at de allerede er parate til, at det her er en snak I skal have sammen. Måske er det endda allerede noget, som der er talt om i jeres klasse, også blandt forældrene?

Det kan være en god idé, at I laver nogle aftaler sammen. Hvordan den aftale kan se ud, kan du jo være med til at præge. Mon du har gjort dig nogle overvejelser om, hvordan det bedst kunne være for dig? Det kan være, at I aftaler hvor meget du må drikke? Hvornår du kommer hjem, og hvordan du kommer hjem? Gad vide, om ikke også der er nogle af de andre, der har den slags aftaler? Det er i hvert fald helt almindeligt, at der er nogle regler i de fleste familier.

Jeg tænker, at det kan være en god idé, at du fortæller dine forældre, at du gerne vil snakke med dem fx. i morgen eller i overmorgen. Så kan du nå at forberede dig.
Du kan forberede dig ved, at du finder nogle gode argumenter og tanker, som kan være med til at give dig lov. Som fx at du lover at passe på dig selv, og hvis noget går galt, så kan du jo ringe. Hvis du kommer med nogle idéer, så viser du, at du også er parat til at tage ansvar. 

Når I skal have snakken, så kan du sige til dine forældre, at det er vigtigt, at de lytter til at starte med, og at de ikke må afbryde. Bagefter har de så mulighed for at snakke. Sådan kan det gå frem og tilbage nogle gange. Du kan jo også starte med at sige, at du synes, at det er lidt svært at snakke om.

Hvis nu de ikke giver dig lov, så kan du jo fortælle om dit dilemma; at du er kommet til at fortælle dine venner, at du gerne måtte drikke. Måske kan de hjælpe dig med, hvad du kan sige? Du behøver ikke at sige så meget til vennerne. Måske kan du bare sige; "Jeg havde misforstået det, og jeg har ikke fået lov at drikke endnu". Måske er der én af drengene, som du kan tale med det om inden, så du har en, der kan støtte dig. Jeg ved godt, at det betyder meget at være en del af fællesskabet og ikke at skille sig ud, som ikke at drikke sådan en aften. Men det er helt naturligt, at der er lidt forskellige regler i jeres alder. Det ved de andre helt sikkert også godt. Du bestemmer selv, hvor meget du har lyst til at tale med dem om det. Det vigtigste er, at du gør tingene på den måde, du har brug for og taler med dine forældre inden.

Du virker til at være en sød, betænksom og ansvarlig fyr. Dine forældre er heldige, at have en dreng som gerne vil have en snak, inden han kaster sig ud i det her med alkohol. 

Kærligste tanker
BørneTelefonen
 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat