Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skal jeg ryge og drikke?

Jeg er en pige på 13 og jeg har virkelig meget lyst til at ryge, drikke, feste og hænge ud med de forkerte personer.. Der jeg var mindre var jeg den lille perfekte pige men det er jeg bare træt af at være. Er begyndt at snakke med 2 fyre som tit spørg om jeg vil med til fester eller bare hænge ud. (16 og 19)
Hvad skal jeg gøre? Vil heller ikke ende som en freak?
Mvh X

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære X

Det er helt normalt, at du har lyst til at ryge, drikke, feste og prøve forskellige grænser af. Der er rigtig mange på din alder, der har det på den måde.

Jeg kan godt forstå, at du er træt af at være den lille perfekte pige. Det behøver du heller ikke være. Der er mange, der oplever at de ændrer sig på en eller anden måde i teenage-årene. Men jeg får også lyst til at berolige dig ved at sige, at man behøver ikke være perfekt eller en freak. Jeg er sikker på, du sagtens kan finde en vej “midt i mellem”.

Når jeg læser dit brev, synes jeg nemlig at du lyder som en pige der tænker over tingene. Det skriver jeg, fordi at du er i tvivl om du skal gøre de her ting, selvom du har lyst. Når det kommer til druk, rygning, fest og drenge der er en del ældre end dig, er det en rigtig godt du tænker over det på den måde.

Når man hænger ud med nogen der er  meget ældre, vil der altid være nogle ting, som de gør, som du måske ikke selv er klar til. Det kan godt være, at du føler du er klar til det. Det kan også være, at du gør det selvom du ikke føler dig klar, fordi de andre gør det, eller fordi det er spændende.

Du skal vide, at det er ulovligt at købe alkohol når man er under 16 år (18 hvis det er stærk alkohol).  Den lovgivning er der, fordi det både kan være svært at kontrollere og kan gå rigtig galt, hvis man er for ung. Det kan være svært, at vide hvor meget alkohol man kan tåle.

Hvis du vælger, at du gerne vil mødes med de to drenge, er det en god idé at fortælle det til dine forældre, så de ved hvor du er henne, hvis du pludselig gerne vil hjem.

Det vigtigste råd jeg vil give dig er, at du aldrig skal takke ja til noget du egentlig ikke har lyst til. Også selvom alle andre gør det. Mærk efter i din mave. Og husk på, at der er masser af år i fremtiden til at prøve en masse forskellige ting af. Også med dine venner på din alder.

Du lyder som en fornuftig pige, så jeg tror på, at du nok skal finde ud af hvad du vil og ikke vil.

Du kan også kigge inde på vores side om unge og alkohol.
Her kan du læse og quizze. https://bornetelefonen.dk/unge-og-alkohol/

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat