Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

rygning?

Hej børnetelefonen..

jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare dette ordentligt.

Jeg er lige fyldt 13 og jeg vil sygt gerne ryge, jeg har mange “venner” der gør det faktisk, fordi jeg mest er venner med folk på 14-16 år, de siger det hjælper lidt på deres problemer osv. (mange af dem er deprimeret)

Min far ryger også og hvergang jeg bare ser han cigaret pakke ligge der på bordet får jeg bare sygt meget lyst til at snuppe en…

Jeg ved godt hvad det gør ved kroppen, og har endda lavet en fremlæggelse om rygning. Men på den helt anden side vil også vente til jeg bliver ældre og se…

Jeg er meget forvirret….

og hvis i nu synes jeg skal lade vær’ eller vente, hvad kan jeg så gøre for at stoppe lysten???

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år!

Sikken en fristelse, du modstår for tiden! Det er godt gået!

Jeg foreslår, at du tænker over, hvad du gerne vil opnå ved at ryge. Er det mon for at være lige som dine venner? Er der mon nogle problemer, som du gerne vil have, at rygningen skal hjælpe på? Er det mon for at prøve, hvordan det er at ryge?

Man kan finde på at ryge af mange grunde - og der er en grund til, at du ikke har gjort det, selv om du har sygt meget lyst.

Måske fordi du ved, hvad rygning gør ved kroppen. Du har endda lavet en fremlæggelse på klassen om rygning.

Måske fordi du véd, det ikke er en løsning i sig selv, hvis du har et problem, du gerne vil have løst?

Måske fordi du også ved, at det kan være super svært at stoppe, når man først får begyndt. Og at de fleste fortryder, at de begyndte?

Det lyder som om, din mor ikke ryger. Måske har du også en søster eller bror, der ikke ryger. Du kunne overveje at tale med din mor om, hvordan du har det, og du kan måske spørge hende om, om hun en gang har haft det på samme måde, som du har det. Måske kan hun hjælpe dig på dén måde.

Du kan se på de piger og drenge i din klasse, der ikke ryger. Hvad gør de i stedet for? Kan du måske komme lidt i snak med dem og begynde at være lidt sammen med dem i stedet for, hvis de er rare for dig at være sammen med?

Du går måske til nogle ting i din fritid, som også kan aflede dig fra din lyst til at ryge. Du kan måske overveje, om der er nogle ting, som du har lyst til at prøve at gå til i din fritid, så du har mindre tid til at tænke på, om du har lyst til at ryge.

Hvis det bliver vældigt bøvlet for din krop at modstå at prøve at ryge, kan det måske være smart at gøre nogle ting for at aflede dig fra at prøve.

Du kan begynde at tygge tyggegummi eller tygge pastiller. Det virker for nogle mennesker.

Du kan have frugt eller grønt med i en lille pose, som du kan gnaske i pausen, mens de andre ryger - eller vand i flaske. Så har du også noget i hænderne, lige som de andre har. Pointen er, at du skal aflede din hjerne og din krop, når rygelysten melder sig.

Måske kan du bruge mine idéer til noget. Jeg ønsker dig i hvert fald masser af held og lykke med at stoppe lysten til ryge.

Mange hilsner fra BørneTelefonen

 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat