Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Rygning

Hej,

Jeg er en pige på 16 år. Jeg er afhængig af rygning. Jeg er begyndt på at ryge da jeg var 14 år. Jeg blev ikke tvunget eller lign., jeg begyndte fordi jeg fik lyst til at prøve det selv.

Da var en dag hvor jeg fandt en smøg på jorden som var ikke røget færdigt, jeg var så dum til at tage den op og lægge den i lommen. Jeg kom hjem tog en lighter som min mor havde i skabet og røg ud af vinduet, min mor var ikke hjemme. Det var ikke en fed oplevelse, jeg begyndte at hoste og det kradsede nede i halsen. Jeg tænkte bare at er det bare derfor mennesker ryger? Altså det er jo ikke noget man bliver afhængig af.

Men alligevel de næste par uger gik jeg rundt i byen og ledte efter cigarret skoder. Jeg begyndte at ryge skoderne et par dage om ugen, indtil min mor fandt ud af det. Hun skældte mig ud, men det gav mig lysten til at ryge mere og mere. En dag da jeg skulle til skole tog jeg 2 stk af min mors smøger og røg en af dem før skole. Jeg blev helt svimmel og troede at jeg skulle falde om. Men på en anden måde føltes det også godt. Jeg fandt en kiosk hvor jeg kunne købe smøger uden ID. Jeg købte en pakke LA grønne de lange. De var ok.

Jeg begyndte at ryge oftere og oftere. Jeg kunne mærke at jeg blev afhængig. Jeg har sukkersyge og det er meget farligt at ryge. Jeg begyndte at ryge 2-3 smøger hver dag. Da jeg ikke havde penge til smøger, gik jeg rundt i byen med fuld fjæs af makeup så jeg kunne se ældre ud, og spurgte mennesker om smøger. Jeg fik ikke mange, men jeg røg dem i nogen spots hvor ingen kunne se mig.

Noget tid efter begyndte jeg at ryge 10-12 smøger om dagen. Jeg plejede at sige til mig selv “ Det er den sidste pakke jeg ryger”. Da min mor fandt ud af at jeg bruger pengene på smøger. Begyndte jeg at samle pant og stjæle penge fra min mors pung og hendes opsarelser. Jeg begyndte at købe de stærke smøger Prince Rød. Min mor blev sur og der opstod flere og flere konflikter…

Indtil nu, jeg er 16, min mor tror at jeg er stoppet, men nu når jeg har penge ryger jeg en hel pakke. Nu hvor jeg spørg mig selv “Hvorfor?”. Er det ligesom et spørgesmål ingen kan svare på. Jeg har stjålet penge fra mine venner bare for at købe enkelte smøger. Mine venner ved ikke at jeg ryger, jeg ved ikke hvordan jeg kan blive ved med at gemme mig selv med de smøger og holde det hemligt.

Jeg er træt af at stjæle og skade mig selv. Nu er det kommet til denne kapitel hvor jeg nu kan føle at jeg har brug for hjælp. På grund af denne afhængighed begyndte jeg at stjæle? Jeg vil ikke skade mig selv og andre, men jeg kan ikke stoppe mig selv.

Jeg kan ikke lade være med at tænke hvornår jeg får den næste smøg. Jeg føler at det her aldrig ender. Men jeg håber at jeg kan få noget hjælp.

Hilsen …

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 16 år,

Nogle gange kan man godt gøre ting, hvor man tænker: ” Hvad er det egentlig jeg har gang i?”. Sådan tror jeg at alle mennesker har det en gang i mellem. Det kan være svært at svare på, men hvor er det godt, at du tænker, at du har brug for hjælp.
 

I cigaretter er der nikotin i, som er afhængighedsdannende. Så det er desværre lige netop det, der gør det, at man bliver afhængig af det. Det er klogt fra dem, der sælger cigaretter og tjener penge på det.
Som du selv siger, tænker jeg også, at du har brug for hjælp til at komme ud af det.
Selvom din mor nok bliver overrasket og bekymret over, at du stadig ryger, så tænker jeg, det ville være rigtig godt at tale med hende om det. Det kan jo være hun også mærker, at du har tillid til hende, når det faktisk er fordi, du ønsker hjælp til at stoppe. Hvis det er for svært at sige, kan du måske vise hende brevet her, hvor du beskriver det rigtig godt. Jeg tror, at det vil lette dig, at du er ærlig, så hun ved hvor du står i dette. Hvad tænker du mon om det?

Sammen kan I måske ringe til lægen, som kan hjælpe dig med rygestop eller hvem, du/I kan kontakte for Rygestop. Der findes rigtig mange forskellige muligheder, når man gerne vil stoppe med at ryge. Nogle går på nogle kurser, nogle læser en bog og andre bruger nikotin plastre - eller andre ting. I kan også kigge på Kræftens bekæmpelse tilbud om rygestop https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/indsatser-mod-rygning/unge-og-rygning/xhale-rygestop-for-unge/ De har  www.xhale.dk til unge og til de voksne er der www.ekvit.dk - måske er din mor også med på at stoppe?

Du skriver at du ikke har lyst til at være en, der stjæler og skader dig selv. Det kan jeg godt forstå. Men nogle gange kan man komme ind i en virkelig dårlig vane, som man kan have rigtig svært ved at stoppe. Desværre. Men jeg er tror på, at du har indset, at det ikke fører noget godt med sig og derfor er klar på at forandre det til noget, som er godt for dig. 

Du skal bare have hjælp til det.

Hvis  du har brug for en anden voksen at tale med, så kunne det måske være en af dine mors veninder, som du føler du kan fortælle det til? Det kan være rigtig rart, at dele sådan noget med en veninde. En der lytter, giver en et kram og siger det hele nok skal gå - og måske også hjælper dig til at få vendt det med din mor.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat