Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Rygning

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt se dit dilemma – du vil på den ene side gerne være som dine venner og veninder. Men samtidig føler du, at du svigter dine forældre, fordi du godt ved, at de ikke vil have, at du ryger og drikker. 

Jeg fornemmer, at du ikke har det godt med at gå bag om ryggen på dine forældre. Det kan jeg godt forstå. Det er aldrig rart at skulle holde noget skjult for dem. Særlig ikke, fordi man jo kan få brug for deres hjælp.

Samtidig forstår du måske også deres forbud mod at ryge og drikke? For du ved sikker alt om, hvor skadeligt rygning og alkohol er for din krop og din hjerne. Dog du ved sikkert også, at det netop derfor er forbudt at sælge alkohol og tobak til børn under 16 år. 

Du skriver, at du synes, det er hyggeligt at ryge en smøg og at drikke. Men samtidig skriver du også, at du ”plejer” at ryge og drikke, fordi dine venner og veninder gør det. Jeg vil derfor råde dig til at tænke over, om du kan være sammen med dine venner og veninder UDEN at ryge og drikke. Er de så gode venner og veninder, at du bare kan lade være, hvis du ikke har lyst? Eller føler du en form for pres?

Du har en alder, hvor nogle unge synes alkohol og rygning er spændende. Det er helt normalt at prøve grænser af i din alder – og man har måske lyst til at vise sig overfor sine venner. Det vigtige er dog, at man ikke gør noget, man fortryder. 

Hvis du læser andre breve her i Brevkassen vil du kunne læse mange breve fra børn, der fortryder, at de er begyndt at ryge eller drikke. Derfor vil jeg råde dig til at mærke godt efter, om du vil udsætte din krop for alkohol og tobak. Det er nemlig super vigtigt, at du ikke føler dig presset til det. Lige som med alt andet, har du lov til at sige nej tak. 

Hvis du ender med at fnde ud af, at du føler dig presset, så kunne du overveje, at tale med en af dine tætteste venner/veninder. Det kan nemlig sagtens være, at han eller hun kan genkende den følelse. Og så kan I hjælpe hinanden med at stå i mod presset fra andre.

Tænk også over, hvordan det ville det være for dig at få en snak med dine forældre? Det kan godt være, at de lige først bliver sure over, at du har brudt deres forbud. Men hvis du fortæller dem, at det er vigtigt for dig, at være ærlig overfor dem, så kan I måske få en god snak om, hvordan det er at være i din vennegruppe lige nu. Og en snak om, hvordan du bedst passer på dig selv. Sommetider taler man bedst med den ene af sine forældre. Hvis det er sådan for dig, så kunne du starte med fx at vise den af dem dit brev og mit svar. 

Pas godt på dig selv.

Kærlig hilsen 
BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat