Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ryger og Tæskehold

Hej Børnetelefonen.

Jeg er lige begyndt på en 10. klasse, jeg er kommet i en klasse hvor næsten alle ryger. Jeg ryger ikke selv.

Jeg er ikke så vild med folk der ryger og kan ikke rigtigt lide at være sammen med dem, og derfor er der ikke så mange at snakke med.

Men nu er min bedste veninde også begyndt at ryge, og da jeg ikke kan lide at være sammen med folkder ryger, har jeg valgt at stoppe kontakten med hende. Det har jeg virkelig fortrudt nu, men jeg ved ikke hvordan jeg skal sige det til hende.

Hun er begynd at hænge ud med alle de andre rygere, og så har hun fortalt dem hvorfor jeg havde stoppet kontakten med hende, det blev de så sure over.

Så en af dagene hvor jeg sad i klassen, sagde nogle af drengene at de ville tæske mig pga. at jeg ikke kan lide folk der ryger.
Men de ville vente til en dag efter skole, hvor jeg ville sidde og vente på bussen.

Nu har jeg det bare sådan lidt, at jeg har mistet min bedste veninde, og næsten alle drengene fra min klasse vil tæske mig.

Så jeg vil egentlig ikke være her mere. Hvad skal jeg gøre?

Dreng, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16

Det lyder til at være en svær situation, du er kommet i. Jeg kan godt forstå, at du beder om lidt hjælp, og jeg vil prøve at guide dig videre.

Det er på ingen måde i orden, at drengene fra din klasse har truet med at tæske dig. Det er en meget grov trussel. Og jeg kan godt forstå, at det har gjort dig urolig. Det er ulovligt at slå eller lave nogen anden form for vold - også psykisk vold såsom at true, som du har oplevet. I forhold til den trussel, tænker jeg, at en voksen fra skolen skal vide, at drengene har sagt det til dig. Det er en meget ubehageligt og usund kultur, hvis det bliver okay, at sige sådan til nogen. Og det skal en voksen hjælpe med at ændre på.

Jeg synes derfor, at du skal overveje at tale med en lærer. I kan tale om, hvordan det skal foregå. Det kan være, at det ikke behøver at involvere, at dit navn kommer frem, hvis du er nervøs for det. Du er også velkommen til at ringe til BørneTelefonen, hvis du har brug for at tale om, hvordan du kan tale med en lærer. Eller om der måske er en vejleder, eller en anden voksen du kan tale med det om. Det kan også være, at dine forældre kan hjælpe dig? Måske er det en god idé, at de ved, hvordan du har det? Man kan nemlig godt have brug for støtte og omsorg, når man har oplevet noget ubehageligt.

Det er ærgerligt, at du og din veninde er kommet fra hinanden. Jeg tænker dog, at du højst sandsynligt godt kan blive venner med hende igen. Nogle gange kan det hjælpe, hvis man er ærlig og fortæller, hvordan man har det med situationen. Så jeg vil råde dig til at skrive eller sige til din veninde, at du savner hende og at du er ked af, at du droppede hende. Det er i hvert fald en start. Måske har hun også syntes, at det var ubehageligt med truslerne?

Du skriver, at du ikke kan lide mennesker, der ryger og at du ikke vil være sammen med dem. At ryge er heller ikke godt - og det er usundt. Men mennesker, der ryger, er først og fremmest mennesker med forskellige egenskaber. At de ryger, er ikke det vigtigste ved dem som personer. Måske kan du tænke over, at man kan skelne imellem, at du ikke kan lide noget af det, de gør - men at de er også mennesker, der kan forskellige ting og kan lide forskellige ting. Prøv at fokusere på andre ting ved dem, end at de ryger.

Jeg håber, at du vil tale med nogen om den trussel, du har fået, og at du kan prøve at tænke over, hvem der kunne være flinke at tale mere med i klassen - og prøve at se ud over, at de fleste er rygere.

Jeg ønsker dig alt det bedste. 

BørneTelefonen

 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat