Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Puff bars

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16,

Tak for dit brev. Jeg bliver helt varm i hjertet over, hvor ordentlig du er over for dine forældre, selvom du er uenig med dem og føler, du har en masse på spil med dine kammerater, der ryger e-cigaretter.

Jeg tror, dine forældre må være stolte over, at du er så ærlig og så meget, du fortæller dem. Det virker til at der er god dialog og tillid mellem jer, og det er er rigtig godt grundlag for at det skal fortsætte med at være godt.

Jeg forstår rigtig godt, hvad du føler, der er på spil over for din kammerater, hvis dine forældre går videre til deres forældre, og ja hvad kan du gøre?

Først vil jeg sige til dig, at du skal holde fast i din stil og fortsætte med at tale med dine forældre, selvom forældre nogle gang kan være rigtigt svære at få til at forstå, og tit skal der mange snakke til.

Jeg tænker, at dine forældre vil passe på dig, og derfor ikke vil have, at du ryger e-cigaretterne, som er ligeså skadelige med nikotin som normale cigaretter.

Men jeg kan godt forstå, at du er nysgerrig på, hvad det er for noget. Det er det, som du og dine forældre kunne tage en snak om, og måske kunne I finde frem til en løsning, hvor du fik lov at prøve det. Tit kan forældre bedre gå med til sådan noget, hvis I sammen kan finde en ramme for, hvordan det skal foregå.

Måske lyder det fjollet, men jeg tænker også, at dine forældre skal til at lære at være forældre til dig som teenager, der er nysgerrig på verden og er ved at rive sig lidt løs.

Det er der mange forældre, der skal øve sig i.

Tit er det bedste at den unge snakker med sine forældre og inviterer dem lidt ind i sin verden. Præcis som du gør ved at fortælle om e-cigaretterne.

Det betyder ikke, at dine forældre skal give slip på sine holdning om, at det ikke er godt for dig at ryge, men det at I har fået snakket og lyttet til hinanden kan nogle gange gøre det nemmere at acceptere et nej.

Jeg håber, I finder en løsning, og hvis ikke du må ryge eller prøve, så kunne du være et godt eksempel for dine kammerater.

Du kunne vise, at det er muligt at være med uden at ryge, og du vil på den måde også passe på dig selv, for det er bare møg usundt at ryge alle former for cigaretter.

Kunne du prøve at fortælle dine forældre, at du sætter pris på jeres tillid til hinanden, og at du ikke vil have, at de går videre med det, som du fortæller dem.

Jeg ved godt, at det kan være svært at sætte ord på, men du kunne vise dem brevet og svaret til os og bruge det til at snakke ud fra.

Jeg tænker, at din familie er kommet rigtig godt fra start med at være ærlig og kunne snakke tillidsfuldt om tingene, og det vil være godt at holde fast i, fordi i alle familier er det tit det, der skal til for at man som forældre og ung kan udvikle sig sammen og forstå hinandens verdener.

Jeg håber, du kan bruge svaret. Du kan altid ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor vi også er klar at lytte og snakke.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat