Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Problemer hjemme og med venner

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt se, at det hele endte med at blive lidt for vildt nytårsaften... Og jeg kan godt forstå, hvis du er lidt nervøs for, hvad dine forældre vil sige, når de hører om det. Du har allerede haft ringet ind til BørneTelefonen for at få hjælp til at få sagt det til din mor - sejt gået! Men ind imellem er det alligevel for svært at få sagt, så måske har du brug for at ringe til os igen og øve dig lidt mere, før du taler med din mor? Det må du rigtig gerne gøre. Sådan er der faktisk også andre, der har brug for at øve sig, før de er klar.

Jeg kan godt se, at det ikke er så fedt at tænke på, at du måske vil få stuearrest og skulle undvære din telefon. Men som du selv siger, så er der nok en stor chance for, at din venindes mor fortæller din mor, hvad der er sket... Så måske vil det være bedre, hvis du siger til dine forældre "Jeg har noget, jeg vil fortælle jer. Jeg ved godt, at I nok bliver sure, men jeg vil hellere selv fortælle jer det"... Så kan dine forældre se, at du tager et ansvar, og at du faktisk gerne vil have at de får det at vide. Det kan altså nogle gange gøre, at de ikke bliver helt så sure.

Nogle gange skælder forældre ud, fordi de bliver forskrækkede. Måske har du set et barn løbe ud på vejen, og da barnets mor så fik hevet barnet ind i sikkerhed, så skældte hun det ud? Men måske begyndte hun også at græde af lettelse over, at der ikke var sket noget... Det er sådan, forældre kan have det. Men som barn hører man jo kun, at man bliver skældt ud - og at de voksne lyder vrede.

Jeg tror, at dine forældre måske godt kan blive forskrækkede, hvis de hører, hvad der skete nytårsaften. Men det er jo fordi, de vil passe på dig, og fordi de ikke vil have, at der sker dig noget. Så selv om det føles irriterende, at de vil bestemme over dig, så husk på, at det er noget de gør, fordi du er så vigtig for dem. Og fordi man som 13-årig godt kan have brug for, at de voksne hjælper eller støtter lidt - også selv om man faktisk kan de fleste ting selv.

Så jeg håber, du vil overveje at tale med dem. Og som sagt kan du bare ringe ind og snakke lidt mere med en rådgiver først, hvis det hjælper.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat