Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min storebror ryger hash

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for din storebror. Det er ikke rart at se på, at hans liv går skævt, uden at du kan gøre noget. Og da du er en god lillesøster, der elsker sin storebror, gør det selvfølgelig ondt på dig.

Du spørger, hvad du kan gøre. Jeg tror, du tænker på, hvad du kan gøre for din storebror? Jeg er nødt til at sige til dig, det er de voksne, der kan og skal gøre noget. Og tit er det et arbejde, der varer rigtig lang tid, når man skal hjælpe en ung ud af misbrug og kriminalitet. Den institution, din storebror bor på, er vant til sådan et arbejde. Derfor er det først og fremmest dem, der sammen med dine forældre kan hjælpe din bror.

Det, du kan gøre, er at vise ham, at du er glad for at se ham, når han er hjemme. Jeg tror, det er vigtigt for ham at vide, at du holder af ham og savner ham. Du kan også skrive et lille brev til ham, hvor du fortæller ham, at du elsker ham, og at du ønsker ham alt godt.

Og så tænker jeg, at du kan gøre noget for dig selv. Det er nemlig ikke så godt, at du skærer i dig selv for at holde smerten ud. Det er meget bedre for dig, at du får snakket om din smerte i stedet for, så den ikke gør så ondt inden i dig. 

Kan du mon snakke med dine forældre om dine tanker og din smerte? Eller kender du en anden, du kan betro dig til? Jeg tror fx, det kunne være godt for dig at tale med din lærer. Så han eller hun ved, hvorfor du har så svært ved at koncentrere dig for tiden. Så kan din lærer også støtte dig, når du har det svært.

Hvis du får snakket om det, er jeg sikker på, at du vil føle en stor lettelse inden i. Du vil også opdage, at smerten over din storebror, bliver nemmere at bære.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat