Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kriminel

kære børnetelefon.

er en pige på 15 år som har gjordt verdens dummeste ting.

Jeg har været med i noget butiks tyveri med min veninde som også er 15. der var alkohol indblandet og bland selv slik.

Ved ikke hvordan det skete men det hele gik så hurtigt. har aldrig fortrudt noget så meget før. tænkte ikke klart og er slet ikke sådan en person som gør sådan noget.

i og med det var i skole tiden da vi havde pjækket for valgfag blev skolen også indblandet.

mine forældre er så skuffet og selvom vi har snakket om det føler jeg at vi aldrig kommer til at blive en rigtig familie igen.

hvordan skal jeg bygge mit forhold op til mine forældre igen?

hjælp hjælp mig…

mvh en knust 15 årig pige

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

En del af at være ung og menneske, er desværre, at man nogle gange kommer til at gøre ting, som man bagefter fortryder. I brevet lyder du til at være en fornuftig pige, der godt er klar over, at butikstyveri er forkert. Men selvom man er fornuftig – for det er du stadig -, kan man godt pludselig havne i uheldige situationer. Som du selv beskriver det, går tingene nogle gange rigtig stærkt.

Du skriver, at dine forældre er skuffede. Jeg kan forestille mig, at det må have overrasket dem, at du kunne havne i butikstyveri. Præcis ligesom det kom bag på dig. Det kunne være rigtig godt, hvis dig og dine forældre kunne få talt sammen om, at I alle er overrasket over, hvad der skete. At det selvfølgelig var dumt af dig, men at det slet ikke betyder, at du er ved at blive kriminel eller komme ud på et skråplan. Og din veninde er stadig en god veninde for dig. Du er stadig den samme, som du altid har været. For du har nemlig tænkt over det, der er sket. Og vil helt sikkert handle anderledes næste gang, du står i en lignende situation. Det er det vigtigste. Kunne du have lyst til at snakke med dine forældre om nogle af de ting?

Det er egentlig altid de voksnes ansvar at få snakket ordentligt med deres børn og unge, når sådan noget er sket. Men det lyder til, at der er brug for at snakke det igennem. Derfor vil jeg foreslå dig at ”invitere” dine forældre til en god snak om det, der skete. Måske kunne du skrive til dem, at du har det rigtig dårligt over det, der skete, og at du rigtig gerne vil snakke med dem? Og så kunne du måske foreslå et tidspunkt og sted?

I snakken kan du fokusere på, at det her jo ikke ligner den fornuftige pige, du normalt er. Og så kunne du måske fortælle om nogle af de rigtig gode tanker, du har gjort dig bagefter? Jeg tror, at det vil berolige dine forældre at have denne snak med dig. Og jeg tror, at dine gode overvejelser vil vise dine forældre, at du stadig er deres fornuftige datter, der bare havnede i den forkerte situation. Mon ikke I kan finde tilbage til hinanden igen - det tror jeg.

Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke fremover. Hvis du har behov for at snakke eller fortælle om hvordan det gik, er du altid velkommen til at skrive eller ringe 116111.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat