Brev

Kan jeg blive straffet?

Hej Børnebrevkassen.

For at gøre en lang historie kort, hang jeg ud med fire fyre på et tidspunkt. To af dem er mega søde og flinke, de to andre er okay i mine tanker. 

Problemet er at de to jeg synes er okay, overtalte (vil nok mene det var gruppepres), de to som jeg synes er flinke til at stjæle alkohol fra en butik… De ville ikke i starten, men gik så under for presset til sidst.

De gik hen i butikken, imens de to andre (som begik gruppepres) gik over på en tankstation og stjal, imens bad de mig om at vente. Jeg gjorde som de sagde, jeg ventede.

Da alle var kommet tilbage gik vi, ingen af dem var blevet opdaget, jeg blev endda tilbudt noget af alkoholen, men takkede pænt nej, siden jeg ikke havde lyst.

Nu er jeg bare nervøs, ikke kun for mig selv, men også for de to som stjal alkoholen… Jeg ved at de godt kan blive straffet, men kan jeg også?  Jeg er virkelig bange og nervøs, jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal gøre hvis det bliver opdaget… 

Kan jeg godt få en straf på grund af det her? Selvom jeg ikke gik med dem ind eller drak alkoholen, jeg stod og ventede, men jeg vidste godt at de gjorde det. Jeg stoppede dem ikke selvom jeg synes det var dumt…

Jeg er virkelig desperat for at få svar på det her, jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, især hvis jeg kan få en straf for det… Jeg vil ikke skuffe mine forældre…

Jeg håber at I kan svare mig på mit problem.

Venlig hilsen en meget nervøs pige…

Pige
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige!

Tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for hvad der kan ske, hvis det bliver opdaget, at dine venner stjal. Det må være meget ubehageligt, at gå rundt med nervøsiteten for, om du også selv kan blive straffet.

Først og fremmest vil jeg sige til dig, at jeg synes, det er rigtig godt, at du ikke var med at stjæle. Alle ved, at det er forkert og ulovligt. Det er bestemt heller ikke i orden, at presse andre til at gøre det, med det er ens eget ansvar at sige nej, hvis nogen forsøger at presse en til at gøre det. Dine venner burde ikke have ladet sig presse af de to andre. Jeg tænker på, om du mon har snakket med dem (de to flinke) om det, der skete den aften, og hvordan de mon har det med det? De må da også være bekymrede for, hvad der kan ske, hvis det bliver opdaget?

I forhold til dit spørgsmål om hvorvidt du kan blive straffet er det sådan, at når du ikke var med til at stjæle, men du godt vidste, at det foregik, og hvem der gjorde det, så kan politiet indkalde dig som vidne i sagen. Dvs. at de kan bede dig om at komme hen på politistationen, og fortælle alt hvad du ved om det, der skete og hvem der gjorde det. Din forklaring har betydning for politiets opklaring af sagen. Da du ikke var med til at begå tyveriet, kan du som sådan ikke blive straffet. Men du ville kunne blive straffet, hvis politiet vurderede, at det fx var din idé at stjæle og dig, der havde fået de andre til at gøre det. Hvis du bliver indkaldt som vidne i en sag, og ikke fortæller politiet sandheden, kan du blive anklaget for det, der hedder falsk vidneforklaring, og det kan være strafbart, fx i form af en bøde.

Hvis man stjæler i butikker, og bliver taget for det, vil der de fleste gange ske det, at det bliver skrevet i ens straffeattest. Her vil det stå i nogle år, alt efter hvor alvorlig en kriminalitet man har begået. Det kan fx være, at det bliver slettet, hvis man ikke laver noget ulovligt de næste 5 år. En straffeattest har betydning for, om man kan få et arbejde. Inden man får et job, vil chefen for det meste bede om, at man kommer og fremviser en ren straffeattest, dvs. en hvor der står, at man ikke har gjort noget ulovligt. Hvis man har stjålet i en butik, vil ens straffeattest være ’plettet’, og det kan betyde, at man ikke kan få et job. Det kan derfor få alvorlige konsekvenser for dine venner, hvis deres tyveri bliver opdaget. I de fleste butikker og på tankstationer er der overvågningskameraer, som gør det nemt at se, hvis nogen stjæler, og hvem det er. Det vil også fremgå af butikkens regnskab, hvis der mangler varer, som der ikke er betalt for. Hvis der gør det, vil man typisk kigge på optagelserne fra overvågningskameraerne for at se, om der er blevet stjålet noget. Hvis man er blevet taget for butikstyveri, kan man også få at vide, at man ikke længere kan komme i den pågældende butik.

Jeg synes, at du skal snakke med dine forældre, om dét, der er sket. Jeg tror, at det vil give dig ro, hvis du er ærlig overfor dem. Selv om du vidste, at dine venner begik et tyveri, var du ikke selv med til det, og det er rigtig vigtigt at holde fast i. I kan måske også få en snak om, hvad du kan gøre, hvis du en anden gang bliver vidne til, at nogen vil stjæle. Min mening er, at det ikke er dit ansvar, at få dem til at lade være med det, men du kan fx tydeliggøre overfor dem, at det de er i gang med er ulovligt, og at de kan blive straffet for det. Og så synes jeg, at du skal gå hjem, så du ikke er med til noget – heller ikke ved at stå og vente udenfor, og måske blive vidne til det, der foregår.

Jeg synes også, at du skal overveje, om du har lyst til at have venner, som stjæler, og også presser andre til at gøre det. Jeg synes ærlig talt ikke, at det lyder som nogle venner for dig – jeg tænker særligt på de to, du synes var okay. Som jeg skrev tidligere, synes jeg, at du skal snakke med dine to flinke venner om, hvad der skete den aften, og sige, at du synes det er meget forkert osv. Hvis de er rigtig seje, kan de jo gå ned i butikken og ’melde sig selv’ – altså fortælle, at de er kommet til at stjæle, undskylde og betale for det de har taget. Det synes jeg, ville være det rigtige at gøre. Det vil sikkert også give dem ro i sindet, hvis de er ærlige.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat