Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan genopretter jeg tilliden?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej 16 årige pige

Tak for dit fine og modne brev. Det er tydeligt, at du tænker meget over det, der er sket. Og også at du føler stor dårlig samvittighed. Det var ikke din mening at skuffe dine forældre - det fornemmer jeg klart. Men alkohol er drilsk - der sker tit det, du nu også har oplevet: man mister sine grænser. Derfor kommer man tit til at gøre noget, man egentlig ikke har lyst til, når man drikker alkohol. 

Det er en helt naturlig ting, når man er ung, at man kommer til at gøre noget, man fortryder. Det har dine forældre sikkert også prøvet, da de var unge. Men som du også godt er klar over, så kan det gå rigtig galt. Du var heldig, at din veninde var der og passede på dig. Du har fået en stor forskrækkelse- og det er har dine forældre også. Det er sikkert derfor, at de reagerer med, at du ikke må drikke. De er nok rigtig bange for, at der skal ske dig noget.

Jeg ved, at der er rigtig mange i din alder, som har det ligesom dig. Det er svært, at finde den præcise grænse for "hvornår er nok, nok" (det er der også mange voksne, som ikke kan finde ud af).

Alene det, at du er så opmærksom på dette er et stort skridt på vejen til at lære dine grænser at kende.

Jeg ved ikke helt, om der findes "nemme" forslag - men du kan eks. beslutte på forhånd (evt sammen med dine forældre) hvor meget alkohol, du må indtage. Det kan være, at du skal holde dig til brezzer, som er blandet på forhånd. Så ved du nøjagtig, hvor meget alkohol du får. Sørg for, at have nogle sodavand/kildevand med, som du kan drikke ind imellem. Så må du prøve dig lidt frem med antallet. Husk at det ikke nødvendigvis bliver en federe fest, fordi man er meget beruset. 

Du beskriver jo selv så fint, at du startede med at have det helt tilpas og pludselig så tippede det over - og det kan være du også i starten skal have et par veninder med på sidelinien, som kan hjælpe dig med at stoppe "når nok er nok".

Det kan også være, at du helt beslutter dig ikke at drikke til festerne. Det er der flere og flere unge, der lade være med. Så heldigvis bliver det flere steder mere socialt acceptabelt at sige nej til til alkohol. Da det jo heller ikke er sundt at drikke, når man ikke er ældre end du, kunne du jo overveje at prøve det. Fx sammen med en veninde til næste fest? 

Jeg vil foreslå dig at tale med dine forældre om det, der skete. Og om din dårlige samvittighed. Fortæl dem, at du er ked af, hvis du har skuffet dem. Og at du gerne vil undgå at gøre det igen. Måske kan I sammen finde ud af hvor mange brezzer du skal have med eller indtage. Måske skal I have en aftale om, at du kan ringe idet samme du føler dig utilpas. Vi dem eventuelt også dit brev og mit svar. Så har I nogle konkrete forslag at tale ud fra. 

Jeg vil ønske dig nogle gode snakke med dine forældre. Jeg håber, at du finder en god løsning, så du fremover kan være til fest uden at være bekymret for, om du kan styre dit alkoholforbrug. Pas på dig selv. 

De bedste tanker fra BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat