Brev

hash- hvordan og hvorledes

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år.

Tak for dit brev, hvor du fortæller om at du, sammen med en veninde, overvejer at prøve at ryge hash. Du stiller nogle helt konkrete spørgsmål, hvilket altid er rigtig fint, da det kan gøre det nemmere for mig at give dig råd. Alligevel må jeg dog starte med at melde ud, at jeg ikke kan besvare dine tre spørgsmål (direkte). Det kan jeg ikke, fordi jeg først og fremmest må opfordre dig til at lade være med at ryge hash - for det er nemlig ulovligt.

Jeg kan godt læse, du er klar over jeg nok vil skrive dette og lad mig sige, det er helt normalt at unge får lyst til at eksperimentere med fx alkohol og stoffer. Du virker dog som en meget reflekteret og ansvarsfuld pige, og derfor kan det også være rigtig godt at have veninder eller forældre man kan snakke med det om. Og det lyder som om du har nogle i dit liv du kan snakke åbent med omkring din lyst til at prøve at ryge hash, hvilket jo lyder rigtig dejligt. Når jeg læser dit brev får jeg en opfattelse af, at du kan snakke temmelig åbent med din far. Måske blandt andet fordi han selv har haft et misbrug, som du skriver. Derfor tænker jeg din far, vil være den rette til at svare på dine spørgsmål.

Problemerne med at prøve at ryge hash er flere. For det første er det simpelthen ulovligt. Derfor kan det skabe problemer som man ikke lige forudser og få kedelige konsekvenser, fx for din straffeattest. Derudover kan hash være vanedannende, og derfor kan jeg ikke bare bakke dig op i at det er en god ide at prøve det. Også selvom du ganske fornuftigt skriver, at det ikke er noget du vil gøre fast. Hash kan, ligesom stoffer og alkohol, have dårlige virkninger på dit sociale liv, og din udvikling. 

Til sidst vil jeg sige, at det ubehagelige og usikre ved at prøve at ryge hash er, som du selv så fint bringer på banen, at man aldrig ved hvordan man reagerer på rusmidler. Hvis man oplever en situation hvor man får brug for hjælp, er det vigtigt at man ringer til alarmcentralen på 112, som er det direkte nummer ved akut udrykning og livsfare. 

Du kan også læse mere på siden NetStof: https://netstof.dk/raadgivning Her har de også en rådgivning, hvor du måske kan få yderligere vejledning eller læse andre unges spørgsmål.

Pas godt på dig selv

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat