Brev

Har drukket, nu begyndt af ryge

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige pige

Når jeg læser om alt det, du har været igennem (og stadig kæmper med), fornemmer jeg, at du er pige med masser af mod, kloge meninger og skarpe tanker om, hvem du er: En god ven og en ansvarsfuld datter som bekymrer sig om sin mors økonomi – men også en pige som ikke altid føler, hun har nogle, hun kan stole på, når det brænder på.

Set i det lys, så forstår man godt, at du har haft lyst til at eksperimentere med alkohol og rygning, og at du har prøvet at cutte. Du har måske haft lyst til at finde en bagdør at smutte ud af, væk fra konflikterne med din mor – kan du genkende det? At drikke, ryge eller lave selvskade har det til fælles, at det afleder dine tanker fra tristhed eller spekulationer, plus at du kan blive afhængig af det.

Det er ikke nødvendigt for mig at fortælle dig, at druk, røg og cutting skader dig – for når du skriver, at du har det sygt dårligt med at gå og holde det hemmeligt, så tænker jeg, at du må have nogle stærke værdier om at holde dig fri af den slags, er det rigtigt? Du har også selv regnet ud, hvorfor du har drukket, nemlig at det var i protest.

Jeg bider mærke i, at du skriver om dit liv hjemme hos din mor: ” Det var sådan set bare mig, der stod med næsten alt ansvaret”, og du fortæller, at din mor har råbt dig lige ind i hovedet, truet dig og skræmt dig på forskellige måder. Det er ikke i orden, at en forælder behandler sit barn sådan.

Det giver god mening, at du har protesteret voldsomt mod at skifte skole – skolen er jo er det sted, hvor du har det rigtig godt. Jeg vil også mene, at du skal have lov at blive, hvis det kan lade sig gøre.

Jeg tænker også, at du glæder dig til en ny start hos din far, hvor du får en mere ”clean” hverdag? At der bliver skruet ned for drama og konflikt, og at der kommer mere ro på og mindre ansvar i din hverdag.

Jeg sidder og spekulerer på, om du er blevet spurgt i retssagen om din mening, og hvad du kan mærke, du har brug for? Du har jo i den grad en holdning til, hvad du gerne vil, og formulerer det klart og tydeligt her i dit brev.

Du har nemlig ret til at blive hørt. Det kaldes barnets initiativret. Det betyder, at du kan bede Statsforvaltningen om at indkalde dine forældre til et møde om fx, hvor du gerne vil bo eller andre vigtige emner. Læs om det her https://bornetelefonen.dk/skilsmisse-initiativret-b%C3%B8rn , eller kontakt os direkte på 116111 og få mere info.

Vi kan evt. sørge for, at du får støtte i form af en bisidder, så det bliver nemmere for dig at gå til møde i Statsforvaltningen. Ring endelig til os, hvis du gerne vil tale om muligheden for at få en bisidder. Måske ville det også bare være rart at få snakket det hele igennem med en rådgiver?

Kærligste hilsner, BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Måske du tænker: Hvor skal jeg bo? Hvordan har min mor og far det? Er det min skyld de skal skilles? Hvem skal flytte? Skal jeg skifte skole? Skal jeg vælge side? Hvorfor skændes mor og far? Hvorfor spørg mine forældre ikke, hvordan jeg har det? Skal jeg bo med mine søskende? Hvordan fortæller jeg til mine venner, at mine forældre skal skilles?

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også spille Sjit Show prøve quizzen om skilsmisse eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat