Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hænger jeg ud med de forkerte?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg forstår godt, at det har sat en masse tanker i gang hos dig at få nye venner, som virker mere modne end dem fra din årgang.

I er i en alder, hvor der sker en enorm udvikling fysisk, men også i ens liv generelt. Det er normalt i teenageårene, at man udvikler nye interesser og i det hele taget prøver ting af. Sådan finder man frem til ens identitet – hvordan man vil være, hvad man kan lide og ikke kan lide, hvad der er vigtigt i ens liv osv.

Du har allerede gjort dig mange tanker om, hvad du vil og ikke vil. Du beskriver, at du har prøvet at drikke. Måske det var sammen med de nye venner? Men du beskriver, at du dagen efter ikke syntes, det var en god idé. Du skriver også, at du synes det er for tidligt at drikke, og at du er bange for at blive ligeglad med dine forældre og komme sent hjem og lignende.

Det fortæller mig, at det er vigtigt for dig at passe på dig selv, have et godt forhold til dine forældre og at være ordentlig ved de omkring dig. Det synes jeg, at du skal holde fast i!

Du spørger også, om du hænger ud med de forkerte? Jeg tænker, at du er den eneste, der kan mærke efter, om dine nye venner er forkerte eller rigtige for dig.

Men du skriver, at du ikke kan undgå at drikke alkohol, når de gør det. Du skriver også, at en del af de her venner ryger hash. Det er som sagt normalt at prøve ting af, og jeg ved ikke, om du overhovedet har overvejet at prøve fx hash. Men jeg vil råde dig til ikke at starte med stoffer, da det er ekstremt vanedannende.

Nu ved jeg ikke, om de her venner presser dig til noget, du ikke har lyst til? Men venner, der presser én til noget (uanset om det er drikke alkohol, ryge, tage stoffer eller lignende), er måske ikke så gode venner alligevel? Jeg skriver det blot så du ved, at det ikke er okay at blive presset til noget, du ikke har lyst til. Det kan måske hjælpe dig til at mærke efter, om de venner du ses meget med nu, accepterer dig som du er – også når du siger nej. For det er noget af det vigtigste i et venskab.

Jeg håber, at du kan bruge mit brev og får mærket godt efter med dig selv, om du synes, de nye venner er nogle gode venner, som du ønsker dig.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat