Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Gruppepres

kære brevkasse!

Jeg var til en fest med min vens venner her forleden, hvor vi havde det sjovt. jeg var blevet lidt fuld, men ikke meget.

Jeg blev presset af 4 af min vens fodbold venner til at tage et sug af en cigaret.

Jeg følte som sagt mig presset til at gøre det, og jeg havde slet ikke lyst.

jeg ved nu ikke hvad jeg skal gøre. kan i hjælpe?

Dreng, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Hej dreng

Gruppepres er slet ikke i orden. At du har taget et sug af en cigaret, sker der ikke noget ved. Men at dine grænser er blevet overtrådt, er slet ikke rart. Desværre er du ikke den eneste, som oplever det. Det kan være rigtig ubehageligt, og man kan ende med at gøre noget, som man slet ikke har lyst til.

Jeg vil råde dig til at tale med din ven om det. Det kan jo være, at han har oplevet det samme? Måske synes han også, at de venner fra fodbold er lidt for smarte. Så kan I jo støtte hinanden i at sige fra? Det kan måske føles lidt akavet at få hul på snakken. Jeg ved, at nogle unge starter med at fortælle, at de har skrevet herind, og fortæller om vores råd. Du kan jo sige, at vi har sagt, at det ikke er ok at lave gruppepres

Derudover vil jeg råde dig til at prøve at tænke over, hvad du vil gøre, hvis problemet opstår igen. Måske aftale med dig selv, hvad du vil sige. Det er jo også en mulighed simpelthen at gå væk fra den gruppe eller gå helt hjem fra festen, hvis det bliver for meget?  Måske kunne du sige med lidt humor, at du har læst, at rygning giver mega store tømmermænd dagen efter? Nu kender jeg dig jo ikke, men i hvert fald kan du overveje, om du kan bruge humor, når du siger fra?

Hvis det sker igen, selvom du siger nej, vil jeg råde dig til at undgå din vens venner fra fodbold. I hvert fald i en periode. Husk dig selv på, at det faktisk er rigtig modigt at sige fra. Det er så meget sejere end at følge med strømmen.

Samtidig ved jeg godt, at det er mega svært. Især hvis det sker til fester, hvor I måske har fået lidt alkohol. Det betyder jo noget for de beslutninger, man træffer. Jeg vil derfor råde dig til ikke at blive for fuld – og slet ikke, hvis du ikke er sammen med nogen, som du stoler rigtig meget på.

Måske har du en voksen, som du kunne forestille dig at tale med om det? Enten en fra din familie eller en voksen fra skolen eller klubben?

Det hjælper nemlig at tale med andre om det. Både fordi man måske kan lære af de andres erfaringer. Og fordi man så ikke skal gå med problemerne alene.

De bedste hilsner fra

BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat