Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Forældre og fester

Hej BB!

Jeg er en pige på 13 år!

Mange af mine venner har fået lov til at drikke Osv, men mine forældre syntes det er for tidligt!

Jeg vil IKKE være fuld men syntes det er passe træls at jeg ikke må drikke noget hos venner Osv.

Jeg ved godt det gør det for at “beskytte” mig men jeg er moden og klog så jeg ved jeg skal styre mig!

Hvordan kan jeg eventuelt få dem til at stole mere på mig så jeg kan få lov til at drikke hos venner Osv!

Jeg vil jo ikke være fuld men i ved vel hvad jeg mener!

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Det at drikke alkohol er et ret seriøst emne. Så hvor det godt du skriver herind og beder om råd.

Det er jo sådan, at man ikke må købe alkohol før man er 16 år. At der er den grænse er der jo en rigtig gód grund til. Ens krop og hjerne er i en rivende udvikling, når man er på din alder. Så det at drikke alkohol kan være rigtig skadeligt, for at kroppen kan udvikle sig på en sund måde.

Du lyder som en pige, der godt kan mærke hvad der er rigtig og forkert. Du beskriver så fint, at dine forældrer beskytter dig når de siger nej til, at du må drikke alkohol. Det at I har haft denne snak fortæller mig, at du har et fint forhold til dine forældre. Og det er rigtig dejligt.

Det at have lyst til at gøre det samme som ens venner, er meget naturligt. Man har jo lyst til at være en del af fællesskabet. Så det at du har lyst til at drikke, når nogle af dine venner har fået lov, er det mon fordi du er bange for at dine venner ikke synes at du er sej? At du så ikke er med i fællesskabet, når de må drikke og du ikke må?

Du skriver at du gerne vill drikke, men du vil ikke være fuld. Alkolhol kan være rigtig svært at styre. Specielt når man er ung. Man kan hurtig komme til, at drikke meget mere, da alkoholen hurtig kan styre en. Og når man så er fuld, så kan man komme til at gøre ting man ikke har lyst til, sige ting man ikke ellers ville sige. Og det er svært når man er fuld, at se ting der kan være farlige for en.

Det lyder til, at du gerne vil drikke fordi dine venner gør det. Man skal bare ikke altid gøre det samme som ens venner. Specielt ikke når det handler om alkohol. Det er vigtigt at du holder fast i, at man sagtens kan være en god ven, bare fordi man ikke drikker. Det er ikke det at man drikker der gør, at man er en god ven. Men det handler mere om, at man hviler i sig selv. Og der er rigtig mange gode ting ved ikke at drikke. Du kan bedre holde styr på dig selv. Du kan nemmere holde dig ude af konflikter, som ofte sker når man er fuld.Og du undgår også at gøre pinlige ting, som du måske senere vil fortyde.

Du kunne måske spørge dine forældre om du må holde en fest hjemme hos dig. En fest hvor man ikke drikker. Så kan dine venner jo også se, at man sagtens kan have det sjovt sammen, uden man behøver at være fuld. Hvad tænker du mon om det?

Det kunne måske også være noget du snakkede med din lærer om. Det at snakke om alkohol og kende til, hvad det kan gøre ved, kunne måske være et emne din lærer kunne tage op i en time. Det kunne også være at klassens forældre skulle tale sammen om, hvordan de ser på at deres børn drikker alkohol til fester. Hvis der laves en fælles aftale, så alle er enige i, hvad der ok og ikke ok, ville det være det blive nemmere for jer børn.

Jeg håber mit svar kan hjælpe dig lidt på vej. Du lyder som en sund og stærk pige. Du skal blive ved med at være den du er. For du er helt perfekt. Og du er den bedste til at være dig. Og du kan sagtens være helt perfekt, uden at drikke alkohol.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat