Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Eskaleret hverdag

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Jeg har hørt mange omtale gymnasietiden som den periode i deres liv, hvor der skete allermest. Dette fordi de for alvor begyndte at stå på egne ben både fagligt og socialt, fik nye venner, ofte tog i byen og prøvede rigtig mange grænser af. Der skete tit så meget, at det kan være svært for dem at have sig selv med i det hele, og pludselig kunne de ’vågne op’ og tænke hvordan kom jeg egentlig hertil? Mon det er noget af det samme, du oplever?

Det må have fyldt dig med usikkerhed og bekymringer, da det gik op for dig, at din hverdag var eskaleret? Du føler måske ikke, at du helt har haft sig selv med i det, eller i hvert fald at du ikke kan forstå, hvordan du nåede dertil, at du er begyndt at ryge hash minimum 1 gang om ugen. På mig lyder det som om, at det startede da du begyndte at blive rigtig gode venner med ham fra din klasse og med hans venner? Det lyder som om, I har et ret unikt forhold og er gode venner for hinanden, og jeg kan godt forstå, hvis du har været fascineret af at møde hans venner og blive en del af den gruppe.

Hashen lyder dog ikke som om, den er god for dig. Det må ikke være sjovt at føle sig dårlig til at huske, have svært ved at overholde aftaler og kun overkomme det absolut nødvendige. Jeg kan derfor godt forstå, at du vil holde en pause, men kan også sagtens sætte mig ind i at det må være svært.

Heldigvis føler du ikke behov for at ryge overhovedet, og derudover ved du, at dine venner vil respektere, hvis du ikke røg. Mon du alligevel frygter, at de vil holde dig udenfor, fordi de synes det er kedeligt, at du ikke ryger? Venner er oftest venner med én pga. den man er, og ikke det man gør. Jeg tror derfor også, dine venner vil være sammen med dig, fordi du er den du er, og ikke fordi du ryger. Det kan ofte være godt at være 100% ærlig og fortælle, at du er bange for de ikke vil invitere dig til arrangementer, og at du håber, de vil blive ved med at invitere dig, selvom du ikke ryger. Mon ikke de ville blive ved med at invitere dig, hvis de vidste, at du ellers blev ked af det? Du kunne også snakke med din ven fra din klasse om, hvordan du kunne skære dit forbrug ned og stadig bevare venskab.

Mht. det at skære ned på hvor meget du ryger, så ved jeg fra andre, at det oftest er nemmest at stoppe helt i en periode, så det ikke bare eskalerer igen. Alternativt skal man prøve at sætte nogle meget konkrete mål, ex. at du kun må ryge én gang om måneden. De følelser og tanker du ’ryger’ væk, kan måske være nogle, du kan snakke med din mor om, og på den måde bruge hende til at hjælpe dig igennem pausen, uden at du fortæller hende om hashen. Under alle omstændigheder er det vigtigt, du snakker med nogen, der vil kunne hjælpe dig, så du kan passe din skole og venner, som du gerne vil.

Du kan læse lidt mere om andres oplevelser med hash på www.netstof.dk, hvor der både er en brevkasse og et forum. Der kan du desuden se, om der er et tilbud i nærheden af dig, hvor man kan få samtaler om det med en rådgiver, hvis man ønsker at stoppe (eller er begyndt at blive lidt bekymret, som du beskriver, at du er).

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat