Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er jeg ond og egoistisk?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 18 år

Du må endelig ikke være så hård mod dig selv. Der er mange unge, der træder ved siden af den sti, de forventes at følge. Og der er rigtig mange unge, der har svært ved at køre efter bogen og passe skolen. Både unge, der kommer fra ressourcesvage og -stærke familier.

Teenagetiden er for mange den sværeste tid i livet. Dels sker der så meget hormonelt, som man ikke selv kan styre, og dels er man ved at danne sin identitet; finde ud af, hvem man er, og hvor man står i forhold til familie, venner, samfundet, livet, etc. Og så er der alle de direkte forventninger fra både forældre og samfund, om uddannelse og meget mere. Der findes også en masse inddirekte forventninger fra venner og jævnaldrende; nemlig, at man er en del af flokken.

Det kan være svært at sige fra og vælge de rigtige ting, på de rigtige tidspunkter. Mange unge kan simpelthen ikke overskue forventningerne og presset, hvilket får dem til at gøre noget helt andet, bare for at få fred for alle forventningerne. Er det noget, du kan genkende?

Der er mange, der afslutter en ungdomsuddannelse med karakterer, som de ikke føler, at de kan være stolte af. Men her skal man altså se sådan på det, at det ikke er verdens undergang. Verden står stadig og der findes mange muligheder alligevel.
Det kan selvfølgelig godt vise sig, at ens gennemsnit ikke er højt nok til den uddannelse, man ønsker. Men så kan man eventuelt tage nogle af fagene om som enkeltfag. Alt det kan man tale med en studievejleder om, når den tid melder sig. Med andre ord: det skal nok løse sig.

Du skriver også, at du tager stoffer og føler, at du lever et dobbeltliv. Det er naturligvis ikke godt, at bruge rusmidler eller hårdere stoffer, på den måde som du beskriver. Det er der flere grunde til, som du sikkert ved alt om allerede; nemlig at det er forbundet med risiko i forhold til både helbred, psyke og sikkerhed. Og så er det jo heller ikke billigt eller lovligt for den sags skyld.

Det er selvfølgelig ekstra svært at sige fra, når man er en del af en gruppe, der benytter disse stoffer og måske, har du også udviklet en afhængighed af dem. Men jeg tror, at du skal tænke dig grundigt om, så det ikke stiger dig over hovedet til et punkt, hvor du ikke længere kan styre det. Jeg har også en fornemmelse af, at selvom du beskriver stofferne som en del af dit liv, er det ikke noget, som du har det godt med. Måske får du det bedre, i øjeblikket når festen er i gang. Men på sigt lader det til, at påvirke dig og din samvittighed, og gøre dig ked af det.

Derfor tror jeg, at det er vigtigt, at du bruger de erkendelser, som du allerede har gjort dig til at komme væk fra stofferne.

Jeg fornemmer, at du godt kunne tænke dig at være stærk nok til at sige fra, men at det er svært for dig. Måske mangler du et alternativ, noget der giver god mening i din hverdag, og som giver dig en oplevelse af at lykkes? Jeg vil jeg anbefale dig at kigge lidt på netstof.dk, som er en rådgivningsportal med speciale i afhængighed af bl.a. rusmidler. Og hvis du bor i Københavns Kommune, kan du også kigge lidt på U-turn.

Sidst men ikke mindst, vil jeg foreslå dig, at du trods din frygt for det, alligevel taler med dine forældre om din situation. Det lyder som om, at I har et rigtig godt og tæt forhold. Derfor forestiller jeg mig, at de vil være gode til at støtte dig i at finde roen i dig selv. Jeg tror også, at det er en god idé, at de ved hvordan deres forventninger påvirker dig.

Det er selvfølgelig aldrig forældrenes drøm, at deres børn får det svært og derved kommer til at træffe nogle uhensigtsmæssige valg. Men de fleste forældre vil gøre alt for at hjælpe deres børn, uanset hvor meget de træder ved siden af. Husk på, at alle voksne og ældre mennesker selv har været unge engang.
Måske har de ikke stået i nøjagtig samme situation som én selv, men de har højst sandsynlig kendt nogen, der har.

Dårlig samvittighed er svær at slippe af med, hvis man ikke bare kan give slip på den og sige pyt. I mange tilfælde letter den først, når man har talt åbent med dem, man har dårlig samvittighed overfor. Jeg vil derfor sige, at selvom det er rigtig svært og måske det værste, du kan komme i tanker om, så vil det bedste nok være at gå til bekendelse overfor dine forældre. 
Du kan eventuelt gøre det i et brev, hvis det er for svært at få det sagt. På den måde, kan du også få forklaret det hele uden at blive afbrudt og misforstået. Var det en idé?

Jeg håber, at du finder styrken til at få styr på de ting i dit liv, som ikke fungerer lige nu. Det fortjener du! Du fortjener alt det bedste! 
Og skulle du få brug for at tale med en voksen, så er du meget velkommen til at kontakte BørneTelefonen, så du kan få en snak med en rådgiver.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat