Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

er det okay at være ung og dum

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år,

Tak for dit brev, som ikke er spor for langt. Vi vil gerne svare på dit ærlige brev.

Først vil jeg sige til dig, at du har ret i, at det måske er lidt tidligt at drikke sig fuld. Jeg forstår godt, som du skriver, at du gerne vil leve dit liv, og at du er nysgerrig på alle de spændende ting med drenge, sprut, fester osv., der ligger og venter på dig.

For at alle de ting bliver en god oplevelse for dig, tænker jeg, at det er vigtigt at I, i din familie, får snakket sammen omkring tillid. Det ved jeg godt lyder møgkedeligt og svært at snakke om, når man først er blevet sure på hinanden. Men det er vigtigt, fordi hvis I ikke kan stole på hinanden, så kan der måske opstå flere konflikter. Det er, som du ved, dine forældre, der har ansvaret for dig, til du bliver 18 år. 

Det er vigtigt, at du - på en dag uden konflikter - fortæller dine forældre, hvad der sker i dit liv lige nu. Og at I sammen laver nogle regler for, hvad der er rimeligt med hjemkomsttider, sprut, fester osv. Det kan godt være, at det ikke bliver helt så frit, som du havde drømt om. Men jeg tror, at i takt med, at du overholder jeres aftaler, og de oplever, at de kan stole på dig, så vil de måske også give dig løsere regler. 

Jeg tænker, at det er super vigtigt med tilliden. Hvis den bliver brudt, som dine forældre måske oplever lige nu, så tager det lidt tid, før tilliden er hel igen.

Der sker rigtig meget i den alder, du har lige nu. Derfor er det også godt at have den slags snakke derhjemme. Jeg ved fra andre familier, at det kan være svært som forældre at forstå og følge med sin teenager. Nogle forældre bliver måske irriterede og nervøse, når de ikke forstår eller ved hvad der foregår.

Jeg tænker derfor, at det kan det være godt at fortælle sine forældre lidt om, hvad man går og laver, og hvad man tænker på. Så kan man måske også bruge dem, når noget er svært. 

Hvis du får brug for at tale lidt mere om det, kan du altid ringe til BørneTelefonen 116 111. Her sidder der voksne klar til at snakke, om lige det man har brug for.

De bedste hilsner BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat