Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er der noget galt med mig??

Jeg har været ensom i et stykke tid, har dog aldrig lagt mærke til det.

Jeg har en masse venner, men jeg har ingen jeg kan stole på 100p, og det har jeg det rigtig svært ved..

De tætteste veninder jeg har fået er i løbet af et år begyndt at drikke, ryge og nogle stjæle. Jeg begyndte at drikke og ryge med. Jeg fik en dag også overbevist mig selv om at det på en eller anden måde var smart at stjæle nu når nogle af mine tætteste venner gør det. Jeg blev dog opdaget og min mor fandt ud af det hele.

Ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg føler at der er noget galt med mig. Jeg elsker min familie rigtig højt og vil jo ikke skuffe dem. Skal nu betale en bøde, har stuerast og mine forældre stoler ikke så meget på mig mere.. Er rigtig ked af det over det..

Håber virkelig at i vil svarer på mit brev og at i overser mine grammatiske fejl..
Hilsen den meget ulykkelige pige.

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år!

Jeg kan godt forstå det er svært lige nu. Der er sket mange ting indenfor kort tid, både med dig, dine venner og med forholdet til dine forældre. Vi har alle brug for venskaber, og i sin higen efter bedste venner, kan det ske, man kommer til at overskride egne grænser. Mon det er det der er sket for dig?

Du virker til at have en familie, der elsker dig og nu prøver at vise, at stjæle ikke er vejen frem.Jeg tænker, at du har fået en mulighed for at se på din situation med nye øjne og at du har fået øje på, at du elsker din familie rigtigt højt og slet ikke ønsker at skuffe dem og at du har nogle ønsker om venskaber, som ikke helt passer med de venskaber, du har nu.

Du har mulighed for at træffe nogle andre valg end dem, du traf, før du blev opdaget. Jeg tror på, at du har brug for, nogen hjælper dig med at træffe nye valg, som fører til noget godt for dig. Og her har du brug for nogle voksne der kan lytte og hjælpe dig. Måske disse voksne kunne være dine forældre? Jeg vil foreslå du fortæller dem, hvordan du har det, følelsen af ensomhed og ønsket om at være en del af venskabsgruppen. Lige nu fylder følelsen af at dine forældre ikke stoler på dig, men det kan de komme til igen og jeg tænker de kan og vil hjælpe dig med det.

Du fortæller at nogle af dine veninder startede med at stjæle. Det fortæller mig også at det ikke var dem alle? Måske du kan begynde at bruge mere tid med disse veninder og se om det kan udvikle sig til nære venskaber. En anden måde at danne venskaber kan også være ved at gå til noget i fritiden, fx en sport, teater eller hvad du synes er interessant. Måske du også kan tale om dette med dine forældre.

Nu ved jeg ikke om dine veninder er nogen fra klassen? Men en ide kan også være at få en snak med jeres klasselærer. Læreren vil kunne tale med hele klassen om venskaber, og i det hele taget om hvordan det er at være 15 år. Jeg er sikker på, det ville være noget alle i klassen kunne have gavn af. Der sker en masse i jeres alder. Det er helt naturligt at få lyst til at afprøve ting, men hvis man føler sig presset for at være i fællesskabet, så er der brug for hjælp til at alle kan trives bedre.

Og lad mig så slå fast, der er ikke noget galt med dig. Vi laver alle fejl, og dem lærer vi af. Den erfaring vi får, kan vi bruge til at tage nye valg, som forhåbentlig er bedre. Og der kan voksne, være gode at læne sig op af, så man ikke står alene med alle de tanker og følelser der melder sig.

Mange hilsner fra Børnetelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat