Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er bange for jeg bliver en dele af dette!!!!!!!!!!!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Tak for dit brev. Jeg kan godt forstå at det ikke er en rar følelse at føle sig alene, men hvor er det fedt at læse, at du tør stå ved din beslutning om, ikke at drikke eller tage stoffer, bare fordi de andre gør det. SÅ godt gået!

Jeg ved fra andre unge, at du ikke er den eneste, der helst vil undgå alkohol og stoffer. Det er uden tvivl rigtig svært at være den, der trækker i bremsen og siger fra, når ens venner og veninder begynder på noget, man ikke selv har lyst til eller er interesseret i. Jeg synes, at du skal blive ved med selv at sige fra og være tro mod dig selv, dine holdninger og værdier.

Du skriver, at du ikke gider ikke at være en del af sådan nogle, der gør sådan noget. Altså alt det der med alkohol og stoffer. Du får kæmpe respekt herfra. Hvad tænker du om den idé, at du måske kan være med begge steder, altså både sammen med den der drikker og sammen med den der ikke drikker. Det er ikke sikkert, du behøver at vælge din bedste veninde fra, men stadig holde fast i dit nej til alkohol og stoffer

Din bedste veninde drikker. Du kan nok ikke få din veninde eller de andre venner til at stoppe med alkohol og stoffer, men du kan være den, der godt tør sige fra, og som godt tør vise, at man godt kan have det sjovt og hyggeligt og blive taget alvorligt, uden at man behøver at være fuld eller skæv. Måske kan du prøve at gå med til deres fester, hvis du er ærlig og siger fra overfor alkohol og stoffer, vil de fleste også respektere det. Måske viser det sig, at det er ok og de hurtigt stopper med at presse dig.

Vi taler med mange unge, som også føler sig tvunget til at drikke en masse alkohol, som de faktisk ikke er klar til. Det kan skyldes, at sådan gør man i vennegruppen for at være sej eller fordi man har ældre venner. Der kan ligesom være et usynligt gruppepres, uden at nogen siger noget eller tydeligt viser, at du også skal ryge og drikke for at være med i den gruppe. Og samtidig kan det være helt tydeligt, at der bliver sagt eller antydet, hvis du skal være med her, så drikker og ryger du også. Måske har du allerede oplevet det? Uanset hvad man selv gør, så kan man blive opfattet af andre, som en der også ryger og drikker, når man er i en gruppe der har det som sin fællesskabsfølelse. Måske er der større risiko for at man kommer til at ryge eller drikke, når man hænger ud i gruppen. Det kræver nemlig en hvis styrke at holde fast i sit nej! Samtidig må jeg også sige, at stoffer er ulovlige at bruge, have på sig eller sælge. Så på den måde kan det også få konsekvenser, hvis man bliver taget i det.

Det kan være, at der er andre i din klasse, der faktisk inderst inde føler som dig, men bare ikke har modet til at lade være med at drikke. Derfor kan det mange gange hjælpe en klasse, at få snakket alkohol og stoffer igennem som et emne i klassen.

Måske kan du foreslå det til din lærer, han/hun behøver jo ikke fortælle, at det er dig der har foreslået det. Og så ville det også være fint, hvis klassen får talt om alkohol, hash og cigaretters skadevirkninger. Jeg ved ikke, om det hjælper, men det er aldrig en dårlig idé at tale om det.

Jeg kan godt forstå, at det med venskaber kan være svært, der sker så mange ændringer mellem jer i de her år, hvor I alle begynder at blive teenagere. Nogle venskaber består og andre glider fra hinanden og nye venskaber opstår. Måske skal du tage fat i din veninde og få en snak om jeres venskab? Måske kan du finde venner andre steder, måske har du nogle interesser/sport som du kan prøve?

Der sker rigtig meget i den alder, du har lige nu, derfor tænker jeg at det nok vil være rart for dig, at få dine forældres støtte. Måske kan du fortælle din forældre lidt om, hvad der sker i dit liv lige nu. Forældre har også været unge engang og måske er de slet ikke så svære at snakke med, som man måske går og tror. Sammen kunne I også kigge på sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor de kommer med nogle gode anbefalinger til, hvordan både skole og forældre bakker op om en alkoholfri kultur: http://www.sst.dk/~/media/01FE710F2AFA4C19BF3308F27D2BB98A.ashx

Kærlig hilsen

BørneTelefonen 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat