Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Druk

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på snart 16 år! 

Jeg kan forstå på dit brev, at du ikke har det helt godt med at lyve for dine forældre. Jeg kommer til at tænke, at du er en dejlig samvittighedsfuld datter, der ikke vil gøre sine forældre kede af det eller bekymrede. Dét kan dine forældre formentlig også se. Og jeg tror derfor, at du har et rigtig godt udgangspunkt for en god sna med dem. 

Lige nu har du dog et dilemma. Du ønsker dig at drikke alkohol til fester, og dine forældre er måske ikke er helt klar til at sige ok til det.

Du tænker selv på, at det nok er smart at få talt med dem om det. Det er jeg enig i. Det vil være rigtig dumt, hvis dine forældre selv opdager, at du drikker og går til fester. Måske ville de miste noget af tilliden til dig? Jeg foreslår derfor, at du taler med dine forældre før næste fest. Og jeg foreslår, at du taler med dem, før du når at lyve rigtigt mange gange.

Du skal måske se nærmere på din feststil, inden du taler med dem. Er der noget, du helt sikkert véd, gør dine forældre enormt bekymrede og som kan få dem til at forbyde, at du går til fest? Er der måske noget, du kan justere på, så de ikke behøver blive bekymrede? Det kan være smart at have tænkt på forhånd. Fx i forhold til hvor meget du drikker? Jeg ved, at mange andre familier aftaler, hvor meget alkohol, den unge må drikke. Måske kunne det være en ide for jer også at lave sådan en aftale? 

Du har altid har været den mindste i familien. Dine forældre har derfor nok lidt svært ved at vænne sig til, at du nu er ved at være voksen? Det bliver du nødt til at hjælpe dem lidt med at forstå ved at tage initiativ til snakken om fester og alkohol – også selvom det selvfølgelig kan være lidt uvant for dig.

Gad vide, om du kunne få nogle gode idéer eller nogle råd til, hvordan du kan håndtere snakken med dine forældre ved at tale med dine søskende? Dét kan du overveje, lige som du kan overveje at fortælle dine forældre, at du har skrevet til os og vise dem svaret. Så er I ligesom i gang med snakken.

Jeg håber, du kan bruge mine idéer til noget. Det er muligt, du får nogle helt andre idéer, som dur bedre for dig. Det er rigtigt fint. Du er også velkommen til at ringe til os på Børnetelefonen. Der sidder voksne, der er parate til at tale videre med dig om dine overvejelser.

Jeg ønsker dig held og lykke! 

Mange hilsner fra BørneTelefonen

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat