Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Begynde at feste?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

At skrive herind viser, at du er en pige, der måske allerhelst vil være ærlig over for dine forældre – også selvom du måske allerede ved, hvad de mener om ”fester med alkohol”. Mon det er rigtigt forstået? 

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at unge først drikker, når de er fyldt 16 år. Og netop derfor er der mange forældre, der også holder sig til den aldersgrænse – og som voksen, synes jeg også, at det er en god ide.

Der er mange grunde til, at børn ikke skal drikke alkohol. Nogle af er dem er fx, at unge, der begynder at drikke tidligt, har større risiko for at komme ud i problemer. Både nu, men også, når man bliver voksen. Derudover sker der meget med kroppen. Populært sagt kan man sige, at alt er i forandring, når man er teenager. Og i en "forandringsproces" er der nok at holde styr på - også uden alkohol. Alkoholen kan måske gøre, at forandringen bliver påvirket negativt. Fx kan det være sværere at lære, hvor ens grænser går.  

Omvendt ved mange forælde også, at regler og forbud måske gør, at børn og unge gør det alligevel, altså drikker. Og derfor tror jeg, at dine forældre vil sætte stor pris på, at du fortæller dem, hvad det er, der fylder i dit liv, så I kan have en åben snak om det. Det betyder ikke, at de ændrer mening. Men du får måske en bedre forståelse for deres mening. At det ikke er nogle "regler", de har, fordi de vil dig noget ondt, men derimod fordi de elsker dig og vil passe på dig og din krop. 

Jeg ved ikke, om du går i klasse eller på årgang med dine venner, men hvis du gør, kan det være en god ide, hvis I i klassen får en fælles ”alkohol-politik”. Så bliver det nemlig lettere at være ”den, der endnu ikke drikker”, fordi det er ens for alle. Mon det er noget, I har i din klasse? Hvis ikke, kan du måske sige til din lærer, at du godt kunne tænke dig, at det var noget, der blev taget op i forældregruppen. De andre behøver ikke at vide noget om det. Kunne det være en ide?

En anden mulighed er, at I arbejder med alkohol i skolen. På den måde kan I selv lære mere om alle de undersøgelser, der er lavet, som alle påpeger fordelene ved at vente med at drikke alkohol. Det er bare en ide.. 

Jeg håber, du har fået nogle ideer til, hvad du kan gøre. Måske er der faktisk også nogle af dine venner, der ville ønske, at deres forældre sagde nej.. Og så skal du også vide, at der faktisk er noget, der hedder "flertalsmisforståelse". Det går ud på, at 2/3 af de unge tror, at deres jævnaldrende drikker mere, end de gør. Og det kan gøre, at man drikker mere, fordi man tror, det er det, de andre gør, selvom det ikke er tilfældet.. 

Og husk endelig, at du altid kan ringe til BørneTelefonen på 116111.

De allerbedste hilsner
BørneTelefonen  
 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat