Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

selvmords tanker/selvmordsforsøgs

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Jeg kan høre, at der i dit liv lige nu er mange ting, der er rigtig svære for dig. Det er derfor godt, at du har skrevet til os. Vi vil meget gerne hjælpe dig. 

Når der er så mange ting, der er svære i ens liv, kan man nemt få det dårligt med sig selv og lave selvskade, som du også beskriver. Den fysiske smerte dulmer nemlig for en stund den psykiske smerte. Men den fjerner jo ikke de problemer, der er. 

Derfor er det vigtigt, at du får noget hjælp til at finde en anden måde at håndtere problemerne på. Og selvom det kan være svært at se, når du er rigtig ked af det, så kan du få det godt igen med den rette hjælp. 

Når jeg læser dit brev, slår du mig som en pige, der virker reflekteret over de problemer, du står overfor, og det, synes jeg, er flot. Du skriver også, at du ikke ønsker at begå selvmord, og det er rigtig vigtigt, at du holder fast i det. For du fortjener at leve – uden mobning. Og uden at være utryg derhjemme.

Derfor er det også vigtigt, at nogen omkring dig får at vide, hvordan du har det. Du skriver, at din lærer har opdaget, at du har skåret i dig selv – og jeg kommer sådan til at tænke på, hvordan hun/han reagerede? Fik I talt sammen om mobningen? 

Hvis ikke du ordentlig fik fortalt, hvordan du har det, vil jeg foreslå dig at tale med læreren igen. Du kan fx starte med at vise dit brev og mit svar til ham/hende. 

Jeg tror, det vil kunne ´lette’ lidt indeni at få sagt tingene højt. Derudover vil din lærer også kunne støtte og hjælpe dig videre. Det er nemlig din læreres ansvar at hjælpe dig. Derfor er det også vigtigt, at du ikke giver op, hvis ikke læreren gør noget –så må du prøve at tale med en anden lærer. 

Det er også vigtigt, at du får fortalt om din fars drikkeri. Han kan nemlig ikke være den far, du har brug for, når han drikker. Så selvom det er svært, så vil jeg opfordre dig til at fortælle din lærer eller en anden voksen, at din far drikker. For det er faktisk tit det, der skal til, for at det stopper. 

Din far skal nemlig have hjælp – og det kan han først få, når han forstår, at han har et problem. Og det skal der tit en anden voksen til at fortælle ham. Voksne, der drikker meget, vil nemlig sjældent indse, at de har et problem. 

Jeg kommer til at tænke på, om din mor kan støtte dig i alt det her? Det kan også være, at du hellere vil tale med en anden voksen – en fra din familie, eller sundhedsplejersken på skolen måske?

Til slut vil jeg sige, at det kan være godt at give sig selv nogle ’pusterum’ engang imellem. Så hvis der er nogle bestemte ting, der får dig til at føle dig lidt mere afslappet eller rolig, så kan du bruge dem som ”pause fra problemerne”. For nogle kan det være at høre noget musik, at gå en tur eller tage et langt bad.

Jeg håber mit svar har åbnet op for, hvordan du kan komme videre.
Du er meget velkommen til også at ringe til os på 116111. Der sidder rigtig dygtige og søde rådgivere klar til at lytte til dig og råde dig.

Mange venlige hilsner fra BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat