Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Rygning

Hej BB

Jeg er en pige på 12 år, der er lidt bekymret.

Min far har nemlig røget i nogle år, og lovede at stoppe, men efter min mor og far blev skilt, begyndte han igen.

Jeg tænkte ikke rigtigt på det da jeg var yngre, hvor skadeligt røg kan være. Men nu rænker jeg rigtig meget over det, og er både bange for hvad der sker med min far, hvis han bliver ved, men også hvad der sker med mig. Røgen påvirker jo også mig.

Jeg er bange for at jeg, når jeg bliver ældre, at jeg også bliver afhængig af at ryge. Jeg er bange for jeg får kraft, og når jeg får min fars røg i hovedet, er jeg bange for jeg dør. Jeg er bange for min hund skal dø, og min lillesøster kommer til skade.

Jeg vil bare have ham til at stoppe, og her på det sidste, gemmer jeg hans cigaretter væk. Hvis han ikke kan stoppe, har jeg hørt at man kan få en E-cigaret, der stadig skader dig, men ikke andre omkring dig.

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, og jeg er faktisk meget bange.

* Jeg ved der er større risiko, for at jeg kan få alt muligt, når min far ryger, men skader der mig ligeså meget som det skader ham? (Er over hos ham 3 gange om måneden, cirka)

* Jeg vil gerne have ham til at stoppe. Ikke kun for min skyld, men også for hans, men jeg tror ikke det virker.

* Min far han er faktisk lidt syg pga. rygning, tror jeg. Jeg tænker bare, at nogen burde hjælpe ham, ved at sige at det er usundt, men fordi jeg er 12 år, synes jeg at det er lidt mærkeligt, at være den fornuftige. Skal det være mig, der siger det?

* Jeg synes rygning er meget klamt, og kan jeg derfor undgå røgen på en måde?

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Mange tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, du ikke vil være i din fars røg. Det synes jeg heller ikke, at du skal.

Du har selv gjort dig mange tanker om, hvor skadeligt det er at ryge. Jeg kan læse, at du ved meget om det. Men alt det du ved, gør dig også bange, kan jeg høre. Det skal du ikke gå med alene – derfor vil jeg forslå, at du tager en snak med ham.

Du har helt ret i, at du ikke skal være den voksne. Det er din far, der selv skal beslutte at stoppe med at ryge.

Jeg tror ikke, du kommer langt med at fortælle din far, at han skal stoppe. Der er mange, der ikke bryder sig om at blive fortalt, hvad de skal gøre eller ikke skal gøre.

Men ved at fortælle ham, hvordan du har det – og hvordan det påvirker dig, at han ryger, så tror jeg, du kan få ham til at tænke mere over, om han har lyst til at fortsætte.

Det er derfor nok bedre, hvis du har fokus på, hvad du føler, og hvad der sker inde i dig, når han ryger. Fortæl, hvad du er bange for, der kan ske. 

I dit brev fortæller du meget fint, at du både er bekymret for dit, din søsters og din fars helbred. Kunne du derfor vise ham dit brev og mit svar – eller noget af det? Mon ikke, han så vil tænke, at han har en omsorgsfuld og kærlig datter. Og han har sikkert ikke lyst til, at du går rundt og er så bange.

I dit brev spørger du, om røgen skader dig lige så meget som din far. Nej, det gør den ikke. Du er jo ikke hos din far hele tiden. Og det er ikke dig, der ryger – men det er rigtig nok, at røgen heller ikke er sund for dig. En måde at undgå røgen på er derfor, hvis din far kun ryger udenfor. Kunne du tale med ham om den mulighed?

En anden mulighed er e-cigaretter, som du selv nævner. De er heller ikke sunde, men de skader ikke omgivelserne så meget som almindelige cigaretter.

Jeg kan godt forstå, at du synes, at det er lidt mærkeligt at være den fornuftige i det her – men alle kan få dårlige vaner, selv voksne. Og så er det helt ok at tale med dem om, hvordan de dårlige vaner ikke kommer til at generer andre.

Jeg håber, du får en rigtig god snak med din far.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat