Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

mine forældre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 12 år. 

Det kan være rigtig ubehageligt at være i selskab med voksne mennesker, når de bliver fulde. Måske ikke fordi de gør noget ubehageligt, men fordi de ændrer adfærd. Det er især ikke sjovt, når det er ens forældre, der begynder og opføre sig anderledes.

Jeg synes, at du er mega sej, at du har sagt til dine forældre, at man ikke behøver at være fuld for at at have det sjovt. Det er nemlig helt korrekt.

I Danmark er der desværre en kultur, hvor mange drikker alkohol til fester. Og det er rigtig ærgerligt, at det er sådan og det er rigtig svært at ændre på en kultur. Det er ligesom blevet noget man plejer at gøre, og det gør man så.

Dine forældre har lov til at drikke en smule vin - alkohol, når de har gæster, men de skulle helt ikke blive så fulde, så du ikke synes det er rart at være sammen med dem. De skal jo også kunne passe på dig, så du er ok.

Du har været så sej at sige, at man ikke behøver alkohol for at have det sjovt. Det lyder ikke til, at de har lyttet til dig. Kunne du måske prøve at sige til dem, at du ikke synes det er rart, når de bliver fulde? Du kunne sige, at du bliver utryg og usikker, når de har fået for meget at drikke. Måske kan de forstå det bedre 

Du kunne måske også snakke med en din moster, onkel eller en bedsteforældre? Det kan være, der er en anden voksen, som er tæt på dig, som kan hjælpe dig med at få forklaret, hvordan du har det til dine forældre til fester?

Hvis det ikke virker, kunne du så lave en aftale med en veninde næste gang dine forældre skal holde fest. Måske kunne det endda være en aftale, hvor du skulle overnatte. Så slipper du nemlig for at se på dem være fulde og fjollede. Måske kunne du også få sagt det til dine forældre, at du egentlig helst ikke vil være med til fester, hvor de drikker så meget alkohol, at de bliver fulde - berusede.Vil det være en mulighed for dig?

Kærlig hilsen

BørneTelefonen. 

Drikker din mor eller far for meget? Få flere gode råd her

Det er svært at leve med en forælder, der drikker for meget. Det kan føles som om, de slet ikke er sig selv. Alkoholen kan også gøre, at du ikke føler dig tryg og du kan måske føle, at din mor eller far vælger at drikke fremfor at passe på sig selv og sin familie.

Måske har du tanker som: Jeg tror mine forældre har et alkoholmisbrug! Min mor er alkoholiker, hvad kan jeg gøre? Min far drikker i smug, hvem skal jeg sige det til? Jeg kan ikke stole på min far, for jeg ved ikke hvornår han drikker sig fuld. Når min mor er ædru elsker jeg hende, men når hun er fuld, så er hun en helt anden person.

Hvis der er alkoholproblemer i din familie, er det vigtigt, at du ikke går alene med det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du får hjælp til at tale om det – og hvem du kan tale med det om. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Stem

Forældre og alkohol

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat